Jak jsou na tom mosty na Mostecku? Jeden je zavřený, čtyři potřebují zásadní opravu
Silniční most u Rudolic. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - V italském Janově se zřítil železobetonový dálniční most. Byl v provozu, kvůli neštěstí zemřely přes tři desítky lidí. Ze stejného materiálu jsou na Mostecku četné mosty a mostky menších rozměrů. Jak je na tom jejich technický stav?

Doprava je v tuto chvíli uzavřena pouze na jediném mostě na Mostecku. A to na tom vedoucím z města do městské části Rudolice přes železniční koridor a říčku Bílinu. Zákazová značka tam přibyla v minulých dnech, objížďka vede silnicí okolo děkanského kostela. Most se bude bourat a na jeho místě se postaví nový. Omezí to i železniční dopravu. "Jsou naplánované krátkodobé výluky dopravy," potvrdil mostecký primátor Jan Paparega. Výluky by měly být v průběhu srpna až září.

Zatímco v Rudolicích se již připravuje demolice, silniční most na čtyřproudové vozovce pod Hněvínem ze směru od Litvínova do Mostu je stále v provozu. Je na něm omezena rychlost, silničáři řidiče raději nepouštějí do levého pruhu. S bouráním se již mělo začít, na místě se ale pořád nic neděje. Na mostě je patrná silná degradace materiálu. Z betonu ční výztuže. Most se má zcela zbourat a postavit do příštího roku nový. Doprava bude vedena zbývajícím spodním dvoupruhem.

Most k mostecké nemocnici se před několika lety dočkal alespoň základní opravy ve své spodní části u zdravotního ústavu. I tak je ale třeba jej postavit znovu. Kdy se tak stane, není zatím známo. Provoz je tam nyní bez omezení.

Řadu opatření už provedlo město Litvínov na mostě přes Mezibořskou ulici na Podkrušnohorské ulici. Víc se ale udělat nedá, most je děravý a jeho stav takřka kritický. Město již vybralo návrh na stavbu nového, který tento v příštích letech nahradí. Myšlenka na zboření a nahrazení okružní křižovatkou se neujala.

S bouráním mostku přes říčku Srpinu již podle plánů měli začít silničáři také v Nemilkově. Ani tam se stále nic neděje, doprava je tam bez omezení. Tam se na stavu stavby podepsala těžká nákladní doprava.

Problémy s podložím, o kterých se nyní hovoří jako o možné příčině tragédie v italském Janově, zkomplikovaly v poslední době v Ústeckém kraji stavbu minimálně dvou mostů: Jde o Prackovickou estakádu na dálnici D8 a most ve Velemyšlevsi z Mostu na Žatec.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru