Tomu neuvěříte! Počasí si znovu zaflirtuje s letními 25 °C
Čekají nás nádherné podzimní dny. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Na základě počasového průběhu první půle pondělí 8. října by nejeden došel k závěru, že pravý neboli nefalšovaný podzim je tu. Vždyť obloha byla ovládnuta neohroženě vzhlížející nízkou oblačností, která je pro střední a pozdní podzimní čas typická, a rtuti teploměrů se nacházely u prakticky skromných 10 °C. Inu už krátce po poledni byla situace poněkud odlišná, sluneční paprsky tuto bílošedou bariéru začaly prorážet a teploty rázem povyskočily k 15 °C.

A ač to může být lehce k nevíře, v následujících dnech si Mostecko zaflirtuje s letními 25 °C. Pravděpodobně neúspěšně, přesto určité (byť pramalé) šance na dosažení letního dne (denní maximum je alespoň rovno 25,0 °C) existují.

V úterý 9. října se střední, ale také západní Evropa ocitne na zadní straně velkoprostorové tlakové výše se středem někde nad pomezím Běloruska, Ruska a Ukrajiny. Znamená to tím pádem, že k nám (velice pozvolna) povane teplý vzduch od jihovýchodu až jihu. Nejpravděpodobnějším scénářem je to, že od rána až do večera bude společníkem všech Mostečanů a Mostečanek jasná, přinejhorším skoro jasná obloha. Méně pravděpodobným se jeví to, že v ranních a případně také dopoledních hodinách, podobně jako v pondělí, bude na nebi oxidovat stratus (nízká oblačnost). A fakticky nereálnou čili nemožnou možností je celodenní šeď. Na to poslední zapomeňte. Nejvyšší odpolední teploty vskutku nadstandardní, a to až okolo 20 °C. Ráno v minimu kolem 8 °C.

Ve středu 10. října teplomilné jižanské proudění zesílí, čímž zároveň razantně klesnou šance na vznik bílošedého poklopu, jímž je míněna nízká inverzní oblačnost. Nedojde-li tedy k chybě v počasovém matrixu, středeční den proběhne v plně slunném duchu, byť špetka, opravdu jen špetka vysokých obláčků nešokuje. A ty teploty – přes den až okolo 22 °C (tzn. i 23 °C může být realitou). Ráno v minimu kolem 10 °C.

Ve čtvrtek 11. října repríza – po dobu všech 24 hodin jasno, nanejvýše skoro jasno, beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 °C (tzn. i 23 anebo dokonce 24 může být skutečností), ráno v minimu kolem 11 °C.

Předběžný výhled denních maxim v dalších dnech:

  • Pátek 12. října: cca 21 °C
  • Sobota 13. října: cca 22 °C
  • Neděle 14. října: cca 21 °C
  • Pondělí 15. října: cca 20 °C
  • Úterý 16. října: cca 19 °C
  • Středa 17. října: cca 19 °C

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru