Most - Nechtění „nájemníci“ se rozlézají po bytech nejen v Mostě. Deratizátoři s nimi bojují po celých severních Čechách. Proč se štěnice stále vrací?

Ráno se probudíte a jste samý kousanec. Občas máte pocit, že jste v periferním vidění zahlédli pohyb, zvláště když v noci náhle rozsvítíte. Štěnice, švábi, mravenci - lidé se nejen na Mostecku potýkají v bytech s nejrůznějším nevítaným hmyzem.

Bez ohledu na to, v jak čistém prostředí žijete, se může nechtěný návštěvník ve vašem domovu objevit. Můžete si jej přivézt jako „suvenýr“ z dovolené, přilézt může od sousedů. Takový hmyz se rozhodně neptá, z jaké sociální skupiny jste. Prostě přileze. „V Mostě jsou lokality, které jsou prolezlé téměř vším, co má nožičky, ale zasahujeme i v místech, kde by člověk, který tuto problematiku nezná, vůbec nečekal. Tam se ale s hmyzem vypořádáme a už se problémy neopakují. Jinde problémy budou pořád, protože nájemníci jsou nepoučitelní,“ podotýká Petr Žižka z firmy Home reality Malá, s.r.o., který se deratizaci věnuje pět let. Na mysli má lidi, kteří i přes varování domů stěhují nábytek, který se povaloval venku na ulici: „Jsou schopni si domů přitáhnout i matraci.“

Co tedy dělat, když zjistíte doma přítomnost takového hmyzu? „Na nic nečekat a jednat. Uvědomte si, že spojení štěnic s nepořádkem v bytě je mýtus. I švábi k vám můžou přilézt stupačkami. Ohlaste jeho výskyt správci. Pokud se opravdu stydíte, objednejte si deratizační firmu sami, dle zákona nemáte povinnost informovat sousedy,“ vysvětluje Žižka a zdůrazňuje, že ve firmě dbají na diskrétnost. Na voze nemají polepy, chodí v civilním oblečení.

Nicméně v takovém případě se může stát, že se hmyz po nějaké době vrátí, a to opět ze sousedních bytů, kde k ošetření nedošlo. „V tomto ohledu máme nejlepší zkušenosti s přístupem správců domů v Kadani. Ti nechají vystříkat pro jistotu všechny byty. Na rozdíl od jiných firem navíc ošetříme důkladně všechny místnosti. Někteří, pokud jim lidé tvrdí, že nic doma nemají, vystříkají třeba pouze stupačky. Jenže oni si jich nemuseli jen všimnout,“ varuje Jindřiška Malá, majitelka Home reality Malá, s.r.o. a dodává, že v Mostě většinou správci nechají vystříkat byty pod a nad zasaženým bytem a byty sousední. To je patrně také důvod, proč se ve většině případů Mostečané na její firmu obrací soukromě. „Volají nám, že už u nich byla jiná firma, nicméně problémy nezmizely, proto si chtějí raději zaplatit postřik sami,“ říká Jindřiška Malá, které se úspěšně daří likvidovat v Kadani.

A proč se vlastně deratizací, desinsekcí a desinfekcí začala zabývat žena, která se na Mostecku věnuje řadu let realitám? „Pozoruji, jak se problém rychle šíří po celém městě, ve kterém také žiju, a je mi jasné, že se s tím musí něco dělat. A přestože nabízím nejnižší ceny, každému bytu se věnujeme důkladně. Že bych za pár let mohla byznys zabalit, toho se nebojím, někteří jsou totiž nepoučitelní a šváby a štěnice si do bytu zatahují pořád,“ myslí si Jindřiška Malá.

Hmyz chyby neodpouští

Jak postupovat, aby měl člověk jistotu, že už bude mít klid? Postřik je nutné v daném intervalu aplikovat třikrát. Druhý postřik se doporučuje nejlépe deset dní od prvního, třetí postřik pak tři neděle od druhé aplikace. „Nejčastější chyba? Lidé si po prvním postřiku, kdy hmyz zmizí, myslí, že mají vyhráno. Ale ouha, zanedlouho se však ukáže, že to byl omyl. Je to jako s antibiotiky, pokud je správně nedoberete, protože se vám ulevilo a už si myslíte, že nejsou potřeba, ztrácí svůj účinek a zlepšení stavu bylo jen přechodné,“ vysvětluje Petr Žižka.

Kdokoliv, kdo se s tímto problémem potýká, se může na firmu Home reality Malá, s.r.o. obrátit na telefonu 727 839 378 či 777 723 511. Nebo se zastavit v kanceláři, kterou lidé najdou v Kahanu. „Sousedíme s vietnamskou prodejnou zeleniny, či oblíbenou hospodou Snack Pizza pana Popelky,“ uzavírá Jindřiška Malá.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru