Unipetrol vykázal za rok 2018 zisk bezmála devět miliard korun
Ilustrační foto: Unipetrol
Zajímavosti

Praha – Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2018. Unipetrol zvýšil meziročně své tržby o 7 procent na 130,8 miliardy Kč. Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše 13,8 miliardy Kč. Čistý zisk meziročně vzrostl o 4 procenta na 9 miliard Kč.

Hospodářské výsledky byly zásadně pozitivně ovlivněny zaúčtováním zrušení opravných položek vytvořených v minulosti k fixním aktivům skupiny (impairment) v netto hodnotě 5 miliard korun. Oproti minulým letům se ale projevil celoročně zhoršený stav makroekonomického prostředí, zejména rostoucí cena ropy a z toho plynoucí nižší marže v rafinérské i petrochemické části.

Investice v roce 2018 dosáhly výše 7,9 mld. Kč. Směřovaly zejména do výstavby nové polyetylenové jednotky PE3 v Litvínově, nové plynové kotelny etylenové jednotky v Litvínově a do plánované šestitýdenní údržby rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Mezi klíčové projekty z ostatních investičních aktivit ve všech areálech skupiny Unipetrol patřila probíhající rekonstrukce teplárny T700 v Litvínově a výstavba nové plynové kotelny v Neratovicích. V maloobchodním segmentu směřovaly investice do pokračující modernizace čerpacích stanic Benzina, zejména rozvoje občerstvení Stop Cafe.

„Začátkem října se stal naším jediným vlastníkem mezinárodní koncern PKN Orlen. Stabilita a silné zázemí našeho vlastníka, podnikajícího ve stejném oboru jako my, je zárukou pro další náš růst,“ řekl Krzysztof Zdziarski, generální ředitel společnosti Unipetrol, a dodal: „V uplynulém roce jsme mohutně investovali do modernizace a rozvoje našich výrobních zařízení v celé skupině. Investice za 8 miliard korun jsou druhým největším investičním objemem za posledních deset let. Během uplynulých tří let jsme do modernizace a rozšiřování výrobních zařízení ve skupině investovali přes 26 miliard korun.“

Objem zpracované ropy činil 7,5 milionů tun. Výrobní kapacity v rafinérské části Unipetrolu byly využity na 86 %, v petrochemické části na 81 %. Prodejní objemy rafinérských produktů dosáhly výše 6,3 milionů tun a petrochemických produktů úrovně 1,9 milionů tun.

V maloobchodním segmentu Unipetrol pokračoval v investicích do modernizace čerpacích stanic Benzina a rozvoje konceptu občerstvení Stop Cafe, které je již dostupné na 270 stanicích ze současných 409 čerpacích stanic. Unipetrol pokračoval v postupném posilování vedoucí pozice značky Benzina na trhu čerpacích stanic v České republice, když zvýšil její tržní podíl na 23,2 % (k 31. říjnu 2018).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru