VIDEO: Litvínov má svých prvních deset sociálních bytů s levným nájmem. Podívejte se dovnitř
Místostarostka Litvínova Erika Sedláčková (vpravo) a jednatelka Krušnohorské polikliniky Hana Sošková si prohlížejí kuchyni v jednom z nových sociálních bytů. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Litvínov - Dohromady deset nových bytů pro sociálně vyloučené osoby ve dvou objektech má město Litvínov k dispozici od ledna roku 2019. Ve čtvrtek je vedení města představilo novinářům.

Byty vznikly rekonstrukcí prostor v Penzionu pro seniory ve Vodní ulici č. p. 872 a v Penzionu pro seniory v ulici PKH č. p. 1591, v tzv. Automatu. Od penzionů jsou odděleny samostatnými vchody. Pro koho jsou byty určeny? Sociální byty se základním vybavením jsou pro osoby, které v důsledku nepříznivých životních okolností nemají přístup k bydlení.

Typicky jde třeba o otce nebo matky s dětmi z azylového domu, pro lidi, kteří bydlí v nezpůsobilých prostorách či pro mladé, kteří opouštějí pěstounskou péči či dětský domov. Má to ale několik podmínek. Jednou z nich je, že půjde o nájemníky schopné plnit povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. „O přidělení bytu rozhoduje komise,“ uvedla Veronika Knoblochová, vedoucí odboru sociálních věcí a školství. „Musí se dodržovat domovní řád, spolupracovat se sociálním pracovníkem,“ dodává místostarostka Erika Sedláčková. A připomíná, že pojem sociální ve vztahu k bytu a nájemníkům neznamená problémový. Takoví nájemníci by v bytech rychle skončili. Hlavním cílem projektu bylo získat dostupné nájemní bydlení, které umožní osobám ohroženým sociálním vyloučením vstup do nájemního bydlení ve městě Litvínovu. Nájemné činí 40 korun za metr čtverečný, energie se platí samostatně.

https://www.youtube.com/watch?v=w7wR6o0SLFI

V penzionu ve Vodní vzniklo šest bytů o rozloze okolo čtyřiceti metrů čtverečných. Každý byt je navržen v kategorii 2+kk s předsíní, sprchou + WC, obytnou kuchyní a ložnicí. Dohromady zde může být zatím ve všech bytech dvanáct lidí.

V penzionu v PKH byly vybudovány čtyři bytové jednotky s vlastním sociálním zařízením a kuchyňskou linkou. Bytové jednotky jsou v kategoriích třikrát 1+kk o rozloze zhruba 36 metrů čtverečných a jednou 2+kk o rozloze 42 metrů čtverečných. Všechny byty může celkově obývat pět lidí. Litvínov se ale bude snažit, aby počty bydlících mohly být v obou objektech o něco vyšší.

Projekt byl podpořen z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci výzvy Sociální bydlení pro sociálně vyloučené lokality. Jeho udržitelnost je dvacet let.

Celkové náklady projektu ve Vodní ulici činí 3,76 milionu korun vč. DPH. Předpokládaná výše poskytnuté dotace je 3,39 milionu korun vč. DPH, vlastní podíl města Litvínova by měl činit 376 tisíc korun i s daní.

Celkové náklady projektu v ulici PKH 1591 činí 5,39 milionu korun i s DPH. Předpokládaná výše dotace 90 % (bude počítáno z uznatelných/způsobilých nákladů projektu) je 4,85 milionu korun s DPH. Předpokládané vlastní náklady jsou 539 tisíc korun s daní z přidané hodnoty.

Kromě nových bytů se penzion v ulici Podkrušnohorská dočkal ještě vnější modernizace. Připravujeme samostatný článek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru