VIDEO: V Mostě zvažují, jak proměnit hlavní třídu od Centralu k Prioru
Třída Budovatelů v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - Je možné, že za pár let centrum Mostu nepoznáte. Ve městě se připravuje urbanisticko-architektonická soutěž na návrh veřejných prostranství včetně dopravního řešení části třídy Budovatelů. Soutěž na úpravu veřejného prostranství už má komisi.

Jako forma soutěže byla zvolena ideová otevřená jednokolová urbanisticko-architektonická soutěž. Prvním krokem zadavatele je stanovení odborné poroty, která musí být složena z kvalifikovaných odborníků, tedy nezávislých členů poroty, popřípadě ze zástupců zadavatele, přičemž nezávislí členové musejí mít převahu. Při své činnosti může porota využít služeb přizvaných poradců, kteří mají pouze poradní hlas.

Proč Most o změnách uvažuje? Je třeba totiž opravit komunikace. A tak se objevují už několik měsíců myšlenky, jak toho využít a změny provést větší. "Bylo by ideální nejen vyfrézovat komunikaci, ale řešit to celkově," říká náměstek primátora Marek Hrvol. Úpravy by mohly řešit silnici a chodníky od křižovatky u Centralu až po dopravní uzel u Prioru. Ale z návrhů může vzejít i nápad, jak více oživit náměstí. "Úplně nejsme spokojeni se situací mezi Centralem a náměstím. I tam by se architekti mohli zabývat řešením," dodává Marek Hrvol. Central a jeho boční obchody, kde by mohly být kavárny, není součástí náměstí, i když je v těsném sousedství. Může za to silnice, která je od sebe odděluje.

https://www.youtube.com/watch?v=Y__huAPlBsM

V odborné porotě zasednou za nezávislé členy prof. Ing. arch. Jan Jehlík, Ing. arch. Jaromír Hainc, Ph.D., Ing. arch. Veronika Šindelářová, Ph.D., a Ing. arch. Jan Harciník. Za závislé členy poroty radní schválili Mgr. Jana Paparegu, Ing. Jiřího Nedvěda a akad. arch. Petra Nesládka. Schválili také náhradníky za nezávislé i závislé členy. A dále schválili nominaci přizvaných odborníků, jimiž jsou Ing. Vojtěch Brzoň, Ing. Kamil Novotný a Ing. František Jirásek. Další přizvaní odborníci mohou být navrženi porotou na jejím ustavujícím zasedání nebo v průběhu soutěže.

Úředníci z odboru rozvoje a dotací a odboru zadávání veřejných zakázek z mosteckého magistrátu po jmenování poroty zpracují návrh soutěžních podmínek, jejich předběžné schválení Českou komorou architektů (ČKA) a schválení soutěžních podmínek na ustavujícím zasedání poroty. Porotou a ČKA odsouhlasené soutěžní podmínky budou předloženy ke schválení Radě města Mostu. Dokončení architektonické soutěže se předpokládá v srpnu až září letošního roku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru