Unipetrol letos daroval městům a obcím bezmála 2,5 milionu korun. Víme, na co je použijí
Areál chemických závodů v Záluží. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Litvínov – Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol v tomto roce finančně podpořila 16 měst a obcí, které se nacházejí v blízkosti jejích výrobních závodů v Záluží u Litvínova a v Kralupech nad Vltavou. Unipetrol přispěl částkou 2,45 milionů korun nejen na rozvoj společenského, kulturního i sportovního života, ale také na modernizaci a rozvoj obcí. Příspěvek Unipetrolu obce využijí například na opravu silnic a cyklostezek, modernizaci veřejného osvětlení a vybavení pečovatelského domu či přístavbu školy.

„Být zodpovědnou firmou považujeme za velmi důležité. Dáváme našim spoluobčanům nejen práci, ale dlouhodobě pravidelně přispíváme na projekty, které zlepšují úroveň života v našem okolí. I letos podpoříme aktivity, na které by obce v rozpočtech obtížně hledaly finanční prostředky,“ říká Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny Unipetrol zodpovědná za společenskou odpovědnost firmy a Nadaci Unipetrol.

Obdarovaná města a obce využijí peníze od Unipetrolu převážně na společenské a kulturní akce, sportovní aktivity pro děti nebo na modernizaci a rozvoj obcí. Veltrusy obohatí základní a mateřskou školu nákupem nábytku a preventivní zdravotní péčí a zajistí projektovou dokumentaci přístavby školy. Litvínov za získané peníze uspořádá celoměstskou akci pod názvem Krušnohorské Vánoce. Město Most nakoupí schodišťové sedačky v domově pro seniory a také rozšíří a opraví cyklostezky. Brandov zmodernizuje veřejné osvětlení a Hora Svaté Kateřiny opraví nevyhovující silnici v Dolní ulici.

A nezůstává jen u finančních darů. S okolními obcemi skupina Unipetrol spolupracuje i jinak. Již třetím rokem funguje Nadace Unipetrol se zaměřením na podporu nadaných studentů, škol a vědců. „V říjnu uspořádáme s Nadací Unipetrol v Kralupech pro místní děti Báječný den s chemií. Díky velkému zájmu uspořádáme akci hned dvě říjnová dopoledne po sobě. Jako Báječný den s chemií je pojmenován zhruba tříhodinový program určený pro děti mezi 13 a 15 lety, kterým chceme ukázat, že chemie je také zábavná. Žáci se aktivně zapojují do programu a na konci je vyhlášena vědomostní soutěž,“ doplňuje Katarzyna Woś.



„V současné době mohou obyvatelé Mostu a Litvínova také navrhovat obecně prospěšné projekty. Ve spolupráci s městy Most a Litvínov budou pak vybrány ty nejvhodnější. Z nich lidé hlasování vyberou ty, které budou nakonec realizovány. Kampaň jsme nazvali Unipetrol lidem a lidé mohou své nápady vhazovat do boxů umístěných na veřejných místech a ve speciální tramvaji,“ vysvětluje Katarzyna Woś.

Nejen skupina Unipetrol, ale také jejích 4 800 zaměstnanců se aktivně zapojuje do obecně prospěšných akcí. Již od roku 2011 se každoročně pořádá zaměstnanecká sbírka Splněná přání, jejíž výtěžek jde na podporu neziskových organizací v okolí výrobních závodů. Letos vynesla v šesti lokalitách 464 tisíc korun.

Unipetrol klade důraz také na ekologické projekty. Se sdružením ALKA Wildlife pečuje o sokoly stěhovavé, kteří hnízdí v areálech výrobních závodů v Litvínově, Kralupech a Neratovicích. Na komínech v Záluží dokonce hnízdí dva páry sokola stěhovavého. Od roku 2011 se v Litvínově vylíhlo už 23 sokolích mláďat. Ve spolupráci s místními rybáři Unipetrol financuje také pravidelné vypouštění ryb do řek Bíliny a Labe. Se severočeskými rybáři vypustili od roku 2010 do vod Bíliny přes sedm tisíc kilogramů původních druhů ryb v celkové hodnotě 650 tisíc korun.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru