Sokolí rodinka žijící na komínu elektrárny se rozrůstá. Samice už sedí na třech vejcích!
Překvapení bylo oboustranné, nakonec to byl ovšem ornitolog Václav Beran, kdo pro sokolí samici z jižního Německa pořídil na ochozu komína v Elektrárně Počerady její asi zřejmě vůbec první selfíčko. Foto: Václav Beran
Zajímavosti

Počerady – Opravdu veliké překvapení čekalo v pondělí 2. března na ornitologa Václava Berana během jeho první letošní návštěvy Elektrárny Počerady.

Původně lezl k sokolí budce na ochozu jednoho z komínů pouze kvůli výměně fotopasti, místo ticha promíseného lehkým šumem větru ho však uvítal rozzlobený křik sokolí samice. A to nebylo vše, dáma je kroužkovaná a navíc již seděla na třech vejcích.

„Nevím, kdo z nás dvou byl více překvapen, jestli ona nebo já. Každopádně se mi ji podařilo zkontrolovat a vyfotit. Je kroužkovaná a pochází odněkud z jižního Německa. Podrobnosti o jejím původu se pochopitelně pokusím dohledat. Loňská samice kroužek neměla, takže došlo k výměně. Zda celého páru ještě nevím, ale bude to snadné zjistit.

Loňský samec, který v Počeradech hnízdil, totiž kroužky měl a z fotek, které jsem si teď stáhnul z původní fotopasti jdou krásně odečíst. Je to český pták, jen zbývá zjistit odkud,“ říká Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s. Jakmile bude mít k dispozici z nové fotopasti nějaké snímky letošního samce, tak pochopitelně právě podle kroužků pozná, zda je stejný či nikoliv.

0303sokoli3

Loňská počeradská dvojka, letošní samice sedí na třech vejcích. Foto: Václav Beran

Sokolí pár byl spatřen už také u své budky na ochozu komína v Elektrárně Prunéřov 2, rovněž i v budce umístěné na chladicí věži v Elektrárně Tušimice již seděla samice. Podle ornitologa byly zaznamenány první sokolí přelety i nad dalšími elektrárenskými lokalitami Skupiny ČEZ v severních a středních Čechách.

„Prakticky ve všech jejích elektrárnách, uhelných i jaderných, a také v Teplárně Trmice či v areálu společnosti Energotrans v Třeboradicích u Prahy jsou na tamních výškových stavbách, myšleno komíny či chladicí věže, umístění sokolí budky. Ve většině z nich pravidelně vyvádějí páry tohoto kriticky ohroženého dravce své mladé. Od roku 2011, kdy byla v Elektrárně Tušimice umístěna na ochozu chladicí věže vůbec první hliníková sokolí budka v republice, tak světlo světa spatřilo 83 „elektrárenských“ sokolů.

Například vloni se jich deset vylíhlo na severu a sedm ve středních Čechách. Budu se opakovat, ale Skupinu ČEZ lze bez nadsázky označit za největší sokolí farmu v republice. Navíc byla bezesporu průkopníkem ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Teprve až po umístění první budky v Tušimicích, následovaly instalace dalších na jiných průmyslových stavbách v republice a probíhají dodnes,“ dodává Václav Beran.

To, že již počeradská samice zahřívá hned tři vejce, je pro něj velikým překvapením. „Vloni jsem tam kroužkoval mláďata, kluka a holku, až koncem května. Pokud se páru zadaří mladé vyvést, tak za nimi polezu s kroužky už v půlce dubna. Teď hlavně potřebuje pár klid a jakmile přijdou sokolíci na svět, tak dvojnásob. Proto jsme s energetiky každoročně dohodnuti, že po celou dobu, tedy od začátku zahnízdění až po definitivní opuštění budek jsou odloženy aktivity spojené nějakým způsobem s údržbou komína či lezeckým cvičením tamních profesionálních hasičů,“ kvituje Beran přístup Skupiny ČEZ.

„Klid pro sokolí zahnízdění a vyvedení mladých je pro nás samozřejmostí. Jakmile dostaneme hlášku, že opět obletují naše komíny a následně se i potvrdí, že samice sedí na vejcích, utlumujeme veškeré aktivity, které se nějakým způsobem týkají výškových staveb. Výjimka by nastala pouze v případě, kdyby byly nějakým způsobem ohroženy bezpečnost a zdraví zaměstnanců či provoz elektrárny,“ uzavírá Luboš Elšlégr, generální ředitel Elektrárny Počerady, a. s., patřící do Skupiny ČEZ.

Ta ornitologům z Alka Wildlife pomáhá hlavně tím, že financuje výrobu a instalaci budek, umožňuje monitoring, včetně umístění fotopastí a kroužkování mláďat. Rovněž prostřednictvím Nadace ČEZ již několikrát zafinancovala celý monitoring sokola stěhovavého na všech elektrárenských stavbách, to znamená nákup fotopastí, speciální optiky pro sledování a podobně.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru