Ústecká zoo se může pochlubit novým přírůstkem. Tuleň Robbie přicestoval z Nizozemí
Robbie. Foto: Nikola Roštejnská
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Zoologická zahrada Ústí nad Labem má nového obyvatele – získala mladého samce tuleně obecného jménem Robbie, který v úterý 3. března přicestoval z AquaZoo Leeuwarden, což je zařízení v severní části Nizozemí.

„Ve večerních hodinách byl samec naložen do přepravní bedny a vydal se na cestu do nového domova. V osm hodin ráno již dorazil k nám a začalo vykládání,“ informuje mluvčí Nikola Roštejnská. „Robbie se ze začátku ostýchal, ale po několika okamžicích vylezl z bedny a namířil si to k bazénu, ze kterého na něj zvědavě vykukoval samec Casper. První kontakt mezi samci proběhl zcela bez problému, očichali se a poté již společně plavali v bazénu. Návštěvníci tak mají možnost novou tulení dvojici vidět od prvního okamžiku,“ dodává Nikola Roštejnská.

0303tulen2

První setkání s Casperem. Foto: Nikola Roštejnská

Od července loňského roku byl Casper sám, jeho partnerka Mary musela být bohužel utracena z důvodu chronických problémů s trávicím ústrojím. „Po úmrtí Mary jsme hledali novou samici v rámci evropských zoologických zahrad. Bohužel se nám ji dlouhodobě nedařilo nalézt, neboť jich je v populaci málo. Byli jsme v kontaktu s kolegy z Nizozemí, kteří nám nabídli nadbytečného samce. Aby Casper nemusel být další čas sám, rozhodli jsme se pro transport Robbieho,“ přibližuje zástupce ředitele pro zoologii a zahradnictví Ing. Lukáš Štěrba.

Robbie se narodil 11. července 2016 v Antwerpách, odkud byl přesunut do nizozemské zoo. Během svého pobytu v AquaZoo se začal učit pomocí targetu základní povely – vzít si rybu z ruky, nechat se dotýkat po těle, dotknout se čumákem ruky apod. „Jednotlivé úkony jsou důležité při kontrole zdravotního stavu a případných veterinárních vyšetření. Jeho učení bude pokračovat i u nás a přidáme i další povely, které již samec Casper ovládá,“ dodává Ing. Lukáš Štěrba.

0303tulen3

Robbie na suchu. Foto: Nikola Roštejnská

Chov tuleňů v ústecké zoo se datuje k roku 2001, kdy ze Zoo Nordhorn přišel tehdy dvouletý Junior a tříletá samička Jenny. Po jejím úhynu v roce 2005 dorazila roční samička Mary z dánské Zoo Odense. V roce 2010 přišlo na svět první mládě tuleně obecného nejen v historii naší zoo, ale také v rámci českých a slovenských zoologických zahrad. Malá samička Jente bohužel po třech měsících náhle uhynula, příčinou byl otok mozku. V roce 2013 doplnila skupinku dvouletá Zola z německé Zoo Karlsruhe a po úmrtí samce Juniora přišel v roce 2016 samec Casper.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru