NOVINKA: Ministerstvo zdravotnictví opět povolilo přítomnost otců u porodu
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Ministerstvo zdravotnictví s ohledem na příznivý vývoj epidemie, kdy již nedochází k nekontrolovanému šíření nákazy, a po konzultaci s epidemiology přehodnotilo stávající mimořádné opatření týkající se zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních. Za přesně specifikovaných a vymezených podmínek je znovu možná přítomnost druhého rodiče nebo jiných členů domácnosti u porodu. Opatření nabývá účinnosti 16. dubna 2020 od 0:00 hodin.

„Shodli jsme se s epidemiology, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37°C a porod proběhne v samostatném pokoji. Jsem za všechny rodiče moc rád, vím, že to nebylo snadné,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přítomnost třetích osob u porodu je umožněna jen za dodržení několika podmínek. Třetí osobou je druhý rodič dítěte nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti. Porod bude probíhat v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením. Poskytovatel zajistí, že bude zamezen kontakt třetí osoby s ostatními rodičkami.

Této osobě bude před vstupem do porodního pokoje nebo boxu změřena teplota, která musí být nižší než 37,0 °C. Důležité také je, že nesmí mít příznaky onemocnění COVID-19. Třetí osoba používá chirurgickou roušku jako minimální ochranu dýchacích cest. Přítomnost třetí osoby je umožněna jen v porodnicích, kde je možné uvedené podmínky dodržet.

Mimořádné opatření nabývá účinnosti 16. dubna 2020 od 0:00 hodin a nahrazuje tak mimořádné opatření ze dne 27. března 2020

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru