REPORTÁŽ: Nákupní centra otevřela: Obchody lákají na slevy, všude plno dezinfekce a v Centralu vás nutí sahat na parkovací automat
Obchodní centra mohla otevřít další obchody. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústecký kraj – Nákupní centra po celé České republice se mohla ve větší míře od pondělí otevřít díky další vlně uvolňování opatření v boji s koronavirem. Zůstávají zavřené jídelní zóny. Jak to uvnitř vypadá?

Podívali jsme se v pondělí v rozmezí od 12 do 14 hodin do tří nákupních center: teplické Olympie a Galerie a do mosteckého Centralu. Mají společné dobré vybavení dezinfekcemi či obchody plné slev. Nikde zde nebylo výrazněji více lidí než třeba na ulici v pěkném počasí v odpoledních hodinách. Všichni poctivě nosili roušky.

Olympia Teplice

1105olympiateplice

Už první pohled na velké venkovní parkoviště u Olympie dává tušit, že lidé se začínají do obchodních center vracet. Cestu si tam nalézají naštěstí pozvolna, alespoň tak jsme to zažili my. Prošli jsme celý prostor, nikde nebyly fronty před obchody ani se netvořily hloučky nakupujících, bylo ale krátce po poledni v pracovní den. Dá se předpokládat, že v pozdějším odpoledni zákazníků přibude. V jednotlivých obchodech byly připravené hned u vstupu dezinfekce a ochranné pomůcky: buď igelitové rukavice nebo mikrotenové sáčky.

Zavřené jsou jídelní zóny. Například KFC to řeší pro řidiče klasicky okénkem drive-in, ostatní si mohou nakoupit přes výdejové okénko v bočním vchodu. Na zemi vás v Olympii upozorňují nalepené značky na dodržování bezpečných rozestupů.

Galerie Teplice

1105galerieteplice1

Zaplňuje se už i parkoviště v Galerii, pocitově tam bylo zhruba hodinu po obědě stejně lidí jako v Olympii. Při vjezdu do nadzemních garáží jsme nemuseli tisknout parkovací lístek, vjezdová i výjezdová závora byla otevřená. Plus pro hygienu i pro delší bezplatné parkování, pokud by někdo potřeboval. Obchody byly dezinfekcí a upozorněními vybavené na stejné úrovni jako v Olympii.

V Galerii už si také můžete zajít do kina, dodržovat se musí stanovená nařízení ohledně maximálního počtu návštěvníků promítání či povinných odstupů mezi obsazenými sedačkami. S jídlem si tam zatím nemůžete sednout, ale takové je postupné rozvolňování opatření, které platí pro všechny.

Na toaletách si můžete ruce rovněž vydezinfikovat.

Central Most

1105centralmost

Hodinu a čtvrt po poledni přijíždíme do mosteckého Centralu. Na rozdíl od Galerie si tady musí řidiči v podzemním parkovišti sáhnout na tlačítko automatu u závory, aby si vytiskli lístek. A tak raději hned lovíme dezinfekci, kterou máme stále v autě. Je o něco pozdější odpoledne, a tak se nejspíš lidé přes Central již vracejí z práce, bylo zde podle nás nejplněji ze všech center. Příjemnější pocit na nás v tomto ohledu nechala návštěva Olympie a Galerie. Přece jen: virus stále z populace nezmizel a s četnějšími kontakty samozřejmě roste riziko. Ve srovnání s nájezdy lidí na zahradní centra po jejich otevření se to ale stále zdaleka nedá srovnávat.

V hlavní hale si můžete třeba koupit roušku za pětadvacet korun, v prodeji jsou tam i respirátory třídy FFP2.

Jak se chovat v obchodních centrech

1005letakmzcrnakupaky

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru