Přemýšlíte o nové práci? Přehled profesí, kde vám peníze chybět nebudou
Zdroj: Unsplash.com
Zajímavosti

Nezaměstnanost se v Česku stále drží pod 4 % a firmy se tak o profesionály ve svém oboru neustále perou. V předchozích letech díky tomu průměrné mzdy v jednotlivých oborech rapidně rostly a ani po krizi způsobené pandemií nezaměstnanost nijak astronomicky neroste. Přečtěte si, na kolik si přijde generální ředitel nebo třeba web designer.

Samozřejmě platy na jednotlivých pozicích se liší nejen s ohledem na zkušenosti, ale také okres. Tradičně nejvyšší platy mají lidé žijící v Praze a středočeském kraji, nejhůře jsou na tom naopak v kraji pardubickém a zlínském. Čtvrtina Čechů podle statistik navíc žije od výplaty k výplatě. Podívali jsme se proto na průzkumy platů, porovnali výpočty čisté mzdy a na následujících řádcích pro vás shrnuli ty nejzajímavější výdělky.

Jistota bankovnictví

V bankovnictví, pojišťovnictví i finančních sektorech obecně se platy vždy pohybovaly vysoko nad průměrem. Samozřejmě záleží na tom, zda pracujete na přepážce a vyřizujete půjčky, platební karty a podobně, nebo jste finanční expert či krizový specialista. V bankovnictví jako takovém je ale průměrný hrubý plat 46 758 korun.

IT je budoucnost

Na předních příčkách průměrně nejvyšších platů se už několik let drží pracovníci v oboru informačních technologií. Takový IT architekt si měsíčně může přijít i na 130 000 korun. Skutečných specialistů je totiž vzhledem k rozvoji IT technologií stále málo, díky čemuž jejich mzdy každoročně strmě rostou. Mezi hůře placené pozice v tom oboru patří web designér, jehož průměrná mzda v mediánu činí „pouhých“ 51 830 korun.

Ředitelé berou nejvíce

Zdaleka nejlukrativnější pracovní pozice jsou samozřejmě ty řídící. Vrcholoví manažeři, ředitelé a podobně. Není to však zadarmo, jakmile se totiž zpravidla ve firmě něco pokazí, všechno padne na jejich hlavu a mají na svých bedrech obrovskou zodpovědnost. Například ekonomický ředitel ve větší firmě si měsíčně může přijít i na 140 000 korun měsíčně, zatímco mzda generálních ředitelů někdy přesáhne i astronomických 250 000 korun měsíčně.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru