ODS: Drahomíra Karasová - byznys s chudobou stále kvete, stát praktikám spekulantů jen přihlíží
Drahomíra Karasová.
Zajímavosti

Drahomíra Karasová je úspěšnou političkou, členkou Občanské demokratické strany (ODS), za kterou kandiduje v říjnových volbách do zastupitelstva Ústeckého kraje.

Žijete v Obrnicích, které jsou jednou ze sociálně vyloučených lokalit na Mostecku. V době, kdy jste obec vedla, se podařila řada pozitivních kroků s cílem začlenit sociálně slabé romské rodiny do většinové společnosti. Už tehdy jste však poukazovala na bezmocnost samospráv v boji slidmi, kteří se odmítají přizpůsobit běžným životním standardům a svým chováním terorizují okolí. V této souvislosti kritizujete také přístup státních orgánů a institucí.

Mnohé romské rodiny jsou tzv. zabydlené, snaží se pracovat a posílat děti do školy. Problémem jsou romské rodiny, které byznysmeni s chudobou houfně stěhují do bytů v sídlišti Nová výstavba, které zde skoupili. Tyto rodiny sousedy obtěžují svým chováním, nepořádkem i vandalismem. Myslíme, že účinná řešení existují. Jedna z možností je například postih rodičů, kteř íneposílají děti do školy, snížením nebo odnětím rodičovského příspěvku. Bohužel, stát dělá pravý opak. Nejen že odmítá nepoctivým lidem sáhnout na dávky, ministryně práce a sociálních věcí dokonce prosazuje zvýšení životního minima a příspěvků na bydlení.

Jaké další kroky by podle vás přispěly k nápravě této neúnosné situace?

Vedle obtěžování slušných lidí hlukem, nedodržováním nočního klidu, vyhazováním odpadků z oken se nepřizpůsobiví jedinci dopouštějí často i krádeží a další kriminální činnosti, kterou náš systém hodnotí jako přestupky. Lumpové ale dobře vědí, že za přestupek jim vlastně nic nehrozí. Vyměřené pokuty jsou nevymahatelné, protože sociální dávky jsou nedotknutelné. Slušným lidem se tak vysmívají. Je nutné to změnit. Určitě by pomohlo pravidlo třikrát a dost.

Zmínila jste spekulanty s byty. I touto problematikou se dlouhodobě zabýváte? Jak je možné, že byznys s chudobou stále kvete?

Spekulanti jsou jednoznačnou hrozbou pro slušné nájemníky. Jednak tím, že jim do vchodů stěhují lidi ze všech koutů republiky, kteří k novému bydlišti nemají žádný vztah. Ničí společný majetek, jsou hluční, agresivní. Aby toho nebylo málo, spekulanti, kteří vybírají často nehorázně předražené nájemné, neodvádějí platby do společného fondu. Aby společenství vlastníků bytů předešla odpojení vody a elektřiny, jsou nucena se zadlužovat. Z jednoho z panelových domů se právě kvůli dluhům za služby spojené s užíváním bytů už lidé museli odstěhovat. Panelák je nyní vybydlený, je terčem nájezdů vandalů a zlodějů kovů a vůbec všeho, co lze nějak zpeněžit. Jak je možné, aby se rodina, která si plní veškeré povinnosti, ocitla na ulici? Odpověď je nasnadě. Stát totiž praktikám spekulantů jen přihlíží, respektive je dokonce podporuje. Není normální, že stát pomáhá spekulantům k bezpracnému, navíc velmi tučnému zisku. A není normální, že je nepostihuje za to, že ohrožují tisíce poctivých vlastníků bytů tím, že neodvádějí poplatky do společného fondu. Je třeba změnit zákony.


Drahomíra Karasová

  • zastupitelka Ústeckého kraje (předsedkyně kontrolního výboru)
  • radní obce Obrnice
  • členka regionální rady ODS
  • členka oblastní rady ODS

Další palčivou problematikou vyloučených lokalit je školní docházka dětí, ale i nedostatek učitelů. Jaká je situace v Obrnicích?

I naše základní škola se potýká s celou řadou problémů. Zejména s chováním žáků, chybějícími pedagogy a migrací dětí, která narušuje třídní kolektivy. Děti navrátilců z Anglie neumějí pořádně česky ani anglicky. Věkově patří do vyšších ročníků, svými znalostmi a schopnostmi jsou ale sotva na úrovni 1. třídy. Další ranou je epidemie koronaviru. Už před ní řada dětí z problémových rodin do školy nechodila. Po jejich uzavření v březnu zůstali všichni žáci doma půl roku. Dlouhá pauza má samozřejmě negativní dopad na morálku dětí a jejich vztah k povinnostem. Učit v těchto podmínkách je velmi náročné. Ne každý učitel to zvládne. Odcházejí a nové se nedaří přilákat. Chybí motivace. Ti, kteří zůstávají by si zasloužili vyšší platové ohodnocení.

Koronavirová krize má i další oběti…

Lidí, kteří nepracují a jsou na dávkách, se koronavirová krize nedotkla, dál si žijí svůj život. Ale ti, kteří chodí do práce a které nařízení vlády proti šíření koronaviru o ni připravilo, nebo pobírali jen 60 procent platu, tak ti jsou postiženi. A to mně vadí nejvíc.

Ohroženou skupinou jsou i senioři. Mají vaši podporu?
Stát musí zajišťovat nezbytnoupomoc těm, kteří si nemohou pomoci sami – seniorům, lidem se zdravotním postižením, ohroženým dětem a všem dalším potřebným, kteří se ne vlastní vinou dostanou do tíživé životní situace. Měl by tak činit jen na přechodnou dobu, nikoli celoživotně. Pravicová sociální politika není podporou programových povalečů, kteří zneužívají současný děravý sociální systém. Sociální politika musí být svou formou i obsahem adresná a individualizovaná.

Čím se chcete zabývat na krajské úrovni, pokud byste byla znovu zvolena krajskou zastupitelkou?

Vzhledem k tomu, že jsem získala mnoho zkušeností v práci na komunální úrovni, jsem připravena pracovat ve všech možných oblastech, kde je budu moci využít ve prospěch občanů našeho kraje.

Pokud bych měla některou upřednostnit, tak by to asi byla sociální problematika, která zasahuje téměř celý Ústecký kraj.

  • Zadavatel: ODS
  • Zpracovatel: ODS
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru