Spořicí účet: Jak moc ho Češi využívají a podle čeho vybírat mezi bankami?
Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Zajímavosti

Doba covidová nemá na spořicí zvyky většiny Čechů nijak významný vliv. Kolik si průměrně odkládají a jak fungují oblíbené spořicí účty? Jen 3 % Čechů momentálně kvůli pandemii nespoří vůbec, ostatní měsíčně ušetří alespoň pár stovek.

Třetina spořících ušetří až 3000 korun měsíčně

Spořicí účet je oblíbenou formou spoření peněz. Z těch Čechů, kteří jej využívají, má jeden takový účet skoro 60 % lidí, 29 % vlastní spořicí účty dva a 7 % dokonce tři, zbytek má spořicích účtů ještě více. Momentálně na něj spoří stejně jako před pandemií dvě třetiny dotázaných, 19 % lidí pak ukládanou částku snížilo nebo přestalo spořit úplně.

A kolik si měsíčně dokážou našetřit na horší časy nebo na dovolenou? Téměř třetina uspoří 1000–3000 Kč, čtvrtina ještě více. Dalších 23 % ukládá 500–1000 Kč a 20 % střadatelů měsíčně uspoří méně než 500 Kč. Těch, kteří nyní neuspoří nic, jsou jen 3 %. Výši měsíčních úspor také ovlivňuje dosažené vzdělání majitelů účtů, nejvíce financí přitom odkládají vysokoškoláci.

Spořicí účet vybírejte podle úroku i poplatků

Peníze uložené na spořicím účtu můžete kdykoliv vybrat, zároveň se však zhodnocují díky úroku. Ten byste samozřejmě měli chtít co nejvyšší, každá banka si výši úrokové sazby stanovuje samostatně. Někde se liší zhodnocení i podle výše ukládané částky.

Skrytým bankovním poplatkům u většiny bank již odzvonilo, vždy byste si přesto měli detailně projít podmínky smlouvy a zejména ceník služeb. Zřízení a vedení účtu, internetové bankovnictví i platební transakce na běžném účtu či vklady hotovosti na pobočce do výše 375 000 Kč máte zdarma například v Bance CREDITAS v rámci Spořicího účtu +. Ten zabodoval v soutěži Finanční produkt roku 2019, kde získal Cenu veřejnosti.

Bezpečně uložené úspory

Prostřednictvím spořicího účtu můžete docílit zajímavého zhodnocení vašich peněz a přitom je mít vždy po ruce. Bezpečnost jejich uložení v bance zajišťuje povinné pojištění vkladů, které zaručuje náhradu do výše odpovídající 100 000 eur. Spořicí účet si dnes založíte pohodlně z domova online, přes internetové bankovnictví k běžnému účtu či bankovní aplikaci pro chytré telefony.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru