Forma jeden vyučující a jeden žák se osvědčila. Oblíbené u žáků je i vaření online
Cukrářka ze třídy C3 Maruška Dřevěná při práci s modelovací hmotou. Foto: archiv HŠ
Zajímavosti

Teplice – Jedním z problémů, který v současné době řeší střední odborné školství, je velmi omezená možnost praktického výcviku. Na Hotelové škole v Teplicích zvolili pro poslední ročníky, které mají před zkouškami, formu konzultace jednoho vyučujícího a jednoho žáka. Vzhledem k faktu, že souběžně probíhá také online výuka, je tato forma časově náročná. Přesto se podle zástupkyně ředitele pro praktickou výuku, Lucie Fričlové, osvědčila.

„Konzultace probíhá napříč všemi učebními obory závěrečných ročníků oborů kuchař, cukrář a číšník,“ informuje zástupkyně. Zmíněná forma praktické výuky běží už od ledna. Budoucím kuchařům se ve cvičné školní kuchyni věnuje učitelka Anna Táborová. Žáci oboru cukrář mají možnost využít konzultace v přípravně školní jídelny pod vedením učitelek Peškové a Krausové. Budoucím číšnicím a servírkám se věnují učitelky Vančurová, Horáčková a Gaubeová.

„Každý žák z oboru kuchař má na jednu konzultaci 4 hodiny, během kterých připravuje pokrm. V tomto týdnu vařili žáci vlastní verzi svíčkové na smetaně s kynutým knedlíkem. Měli jsme tak možnost ochutnat svíčkovou 8 x jinak a musím říct, co žák to originál.“ V příštím týdnu si kuchaři vyzkouší další omáčky, jako je například smetanový křen, rajská nebo koprová.

V oboru cukrář, cukrářka mají žáci za úkol vytvoření slavnostního dortu na vylosované téma a přípravu specifického výrobku, jehož zadání si vylosovali. Budoucí číšníci a servírky si vyzkoušejí flambování ovoce, palačinek, přípravu předkrmových salátů před hostem, dekantaci červeného vína nebo přípravu a servis složitých káv. „Žáci mohou rovněž sestavit menu ke zvolené slavnostní příležitosti, včetně slavnostní tabule v naší odborné učebně,“ doplňuje Lucie Fričlová.

Pro žáky oboru hotelnictví probíhá průběžně online výuka. Ujalo se ale také živé vaření na dálku. „Učitel připravuje pokrm krok za krokem a žáci ho doma následují. Dnes například odborná učitelka Lenka Opavová vařila s žáky polévku bramborový krém. Výsledky jsou perfektní a žáky tato forma spolupráce velmi baví.“

Podle Fričlové současná doba oborům na hotelové škole nepřeje. Přesto se odborní učitelé shodují v tom, že individuální forma přípravy na závěrečné zkoušky, je svým způsobem unikátní. „Nikdy předtím nikdo z žáků neměl možnost mít odborného učitele jen pro sebe,“ vyzdvihuje jedno z mála pozitiv současné doby zástupkyně Lenka Fričlová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru