Ve věznici u Mostu je oddíl pro odsouzené, kteří se potýkali s drogami. Jak to tam funguje?
Foto: VS ČR
Zajímavosti

Bělušice - Ve věznici Bělušice u Mostu je určen jeden oddíl pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobnou užíváním návykových látek. Věznice přibližuje, jak to v oddílu chodí.

"Činnost oddílu se primárně nezaměřuje na samotné užívání návykových látek, ale na především na důvody, které k němu vedly. Oddíl za dobu své dlouholeté existence prošel s ohledem na nové poznatky v oblasti léčby závislosti dlouhým vývojem a změnami. Od původního modelu postaveného zejména na dodržování striktního programu a opakujících se činností, až po současný model stojící na manuálu zpracovaném předními současnými odborníky profesorem Miovským a doktorem Nevšímalem," přibližuje mluvčí věznice Danuše Vránová.

K dosažení tohoto cíle je využíváno široké portfolio technik a činností, díky kterým dochází k ponížení dynamických rizikových kriminogenních faktorů v oblasti závislosti a osobnosti. "Odsouzení se zapojují do terapeutických, zájmových a vzdělávacích aktivit. Využívány jsou techniky arteterapie (keramika, rukodělné práce), výrobky, které jsou výstupem z těchto aktivit jsou pravidelně předávány do neziskových organizací. Jsou aplikovány vzdělávací aktivity za účelem zajištění všeobecných znalostí (práce na PC, Kaleidoskop informací), sportovní, pracovní, relaxační aktivity a především aplikace psychoterapie formou individuálních sezení, skupinových technik a komunitní spolupráce," popisuje mluvčí.

1205oddilveznice2

Výsledky práce odsouzených. Foto: VS ČR

"Práce odborných zaměstnanců oddílu neaspiruje na možnost úplného vyléčení vězně, ale zejména na nastartování kola změny v osobnostech odsouzených. Tedy na změnu z doby před uvažováním o změně, přes uvažování, proces změny, až do fáze udržení změny. V této chvíli je už pak na rozhodnutí odsouzeného, zda změnu udrží. Pomoc před koncem trestu je též v doporučení a zprostředkování následné péče na základě spolupráce s odbornými organizacemi," uvádí Danuše Vránová.

Výsledky práce specializovaného oddílu jsou pravidelně vyhodnocovány a výstupy ukazují, že tato činnost ve výkonu trestu má svůj smysl. "Tím je naplňován účel výkonu trestu, ale především skutečnost, že je poskytnuta pomoc nejenom osobě, která chybovala a bloudila, ale i jeho rodině, blízkým i potencionálním obětem jeho dosavadního stylu života," uzavírá mluvčí věznice.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru