Zažádejte si o dotaci na tepelné čerpadlo. Kolik vlastně ušetříte a co žádost obnáší?
Zažádejte si o dotaci na tepelné čerpadlo. Ilustrační foto
Zajímavosti

Přemýšlíte o instalaci tepelného čerpadla, ale odrazuje vás vyšší pořizovací cena? Díky programu Nová zelená úsporám můžete ušetřit výrazné částky a začít tak vytápět dům ekologicky a pohodlně. Kdy vzniká nárok na dotaci a jakým způsobem o ni zažádat? Přečtěte si, co je dobré o financování čerpadla vědět předtím, než se rozhodnete ho zakoupit.

Podpora snižování energetické náročnosti objektů díky dotacím

Právě o snižování energetické náročnosti budov a smysluplné využívání zdrojů energie se tepelná čerpadla zasluhují. Díky programu spravovanému Státním fondem životního prostředí je možné získat před pořízením tepelného čerpadla dotaci, která vám výrazně sníží náklady a spolu s nimi i dobu návratnosti vaší investice. Kromě programu Nová zelená úsporám je možné zažádat i o Kotlíkovou dotaci. Tento program má za cíl snížit emise znečišťujících látek v ovzduší a vyměnit v domácnostech staré kotle za nová ekologická řešení.

Proč vlastně instalovat tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo zvládá jako vrchol uživatelského komfortu a ekologických způsobů vytápět dům či byt pomocí využívání tepla z okolí. Za každý dodaný 1 kW vyrobí tepelné čerpadlo tolik energie, na jehož výrobu byste jinak spotřebovali 4 kW energie. Tepelné čerpadlo má kromě vytápění objektu na starosti i ohřev vody. Díky zpětnému chodu zvládá tepelné čerpadlo v létě dům nebo byt naopak chladit. Efektivitu tepelného čerpadla ovlivňuje zejména to, z jakého zdroje čerpá energii, jaký je jeho topný faktor. Díky němu zjistíme poměr získané tepelné energie ke spotřebované elektrické energii. Peníze vložené do instalace tepelného čerpadla se obvykle vrátí během šesti až osmi lety.

Kdo má nárok na dotaci?

O dotaci si můžete zažádat v případě, že jste majitel nemovitosti, do které má být instalováno tepelné čerpadlo. Podmínkou je také to, aby byl objekt zkolaudovaný jako rodinný dům určení k bydlení. Podstatné je také to, že elektrický zdroj tepla musí být vyměněn za systém s tepelným čerpadlem, přičemž je nutné předložit, že předchozí zdroj byl využíván alespoň dva roky. Ve chvíli, kdy budete žádat o dotaci Nová zelená úsporám, nesmí být na váš dům aktivní žádná jiná další žádost o finanční podporu z NZÚ.

Jak o dotaci zažádat?

Dotaci na tepelná čerpadla můžete podat elektronicky pomocí formuláře na stránkách NZÚ. Zažádat o dotaci můžete před zahájením prací, během nich nebo jejich dokončení. Pokud bude vaše žádost splňovat požadavky, které si program klade a bude obsahovat vše potřebné, po schválení můžete výplatu peněz očekávat do 9 týdnů.

Kolik s dotací ušetříte peněz?

Díky dotaci z programu Nová zelená úsporám můžete výrazně snížit náklady na pořízení tepelného čerpadla. Výše dotace závisí na typu pořizovaného čerpadla a její maximální výše je 50 % z uznatelných nákladů. Na tepelné čerpadlo voda/voda nebo země/voda můžete získat dotaci ve výši 80 000 Kč. Na tepelné čerpadlo vzduch/voda činí výše dotace 60 000 Kč. V případě kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla se částka získaná dotací vyšplhá až na 170 000 Kč. Výše dotací z programu Kotlíková dotace se liší. Na pořízení tepelného čerpadla můžete získat až 80 % způsobilých výdajů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru