Doba plastová si žádá vzdělanější školáky. Pomoci jim má i kouzelný kufřík
Foto: ORLEN Unipetrol
Zajímavosti

Ústecký kraj - Doposud 26 základních škol ve Středočeském a Ústeckém kraji se zapojilo do unikátního projektu Plastík a jeho kouzelný kufřík, který žákům nabídne exkurzi do světa chemie skrze zábavné pokusy. Vzdělávací program pochází z licence nadace asociace Plastics Europe z Německa, kde se mu během 20 let existence dostalo nebývalé popularity a dnes ho najdeme na každé druhé škole. V České republice program poskytuje exkluzivně vybraným školám skupina ORLEN Unipetrol. U žáků má vzbudit zájem o přírodní vědy prostřednictvím pokusů s plasty. V rámci projektu dostaly základní školy vzdělávací balíček skládající se z kufříku s pokusnou sadou, pracovních sešitů pro děti, příručky pro učitele a dalších materiálů v celkové hodnotě 550 tisíc korun.

„Plasty jsou charakteristickým materiálem dnešní doby. Je proto důležité i zároveň užitečné se o nich vzdělávat, aby nastupující generace lépe chápala, jak vznikají a jak je nutné s nimi zacházet ve smyslu udržitelné budoucnosti. A to platí i pro ty nejmladší školáky. Plastíkův kouzelný kufřík slouží jako stavební kámen pro nauku o přírodních vědách ve školním věku. Pokusy, které jsou v něm popsané, přivádějí děti k tématu plastů formou experimentů. Věříme, že se nám tím podaří přiblížit přírodní vědy budoucí generaci,“ komentuje Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol a předsedkyně správní rady Nadace ORLEN Unipetrol, jež vzdělávací program v České republice zastřešují a vynaložily na něj dohromady již 550 tisíc korun.

U německých sousedů, odkud Plastík pochází, najdeme naučný kufřík ve více jak polovině škol. „Udržitelnost přináší spoustu nových výzev, ke kterým znalost plastů, jejich charakteristiky a způsobu recyklace neodmyslitelně patří. Z tohoto důvodu asociace PlasticsEurope iniciovala program Kunos coole Kunststoff-Kiste, v českém překladu Plastík a jeho kouzelný kufřík, jako součást své spolupráce se základními školami. V Německu oslavil Plastík již 20 let, během nichž jsme rozdali na 17,5 tisíce sad,“ říká Tanja Rühl z komunikačního oddělení Plastics Europe Německo.

Během dvou workshopů, které se konaly ve městech Most a Kralupy nad Vltavou, předali zástupci skupiny ORLEN Unipetrol kufříky a doprovodné materiály celkem 26 školám z Ústeckého a Středočeského kraje. Pod vedením lektorky Adély Marschallové Rumlerové, učitelky z litoměřického gymnázia, se téměř čtyři desítky pedagogů seznámili s jednotlivými pokusy a následně si je sami vyzkoušeli. „Pedagogové mají unikátní možnost díky zvoleným experimentům interaktivně zapojit své žáky do badatelské výuky, a to zábavnou formou, kterou jim Plastík a jeho kouzelný kufřík představuje. Jak ukazují studie v oblasti vývojové psychologie a návyků učení, seznamování se s fenomény přírodních věd v časném mládí je základem pro jejich snazší pochopení v dospělosti,“ představuje Adéla Marschallová Rumlerová, učitelka chemie z Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích.

Do projektu se zapojila i ZŠ Libiš, která od té doby sadu aktivně využívá: „Plastíkův kouzelný kufřík používáme při výuce druháků a třeťáků, konkrétně v kroužku Badatel. Výhodou je, že jsou zde na jednom místě všechny komponenty potřebné k pokusům. Žákům nejprve představíme různé druhy plastů a jak je od sebe odlišit. Příklady plastů sami vidí na věcech denní potřeby. Nejoblíbenější částí jsou pak pokusy, kde si vlastnosti plastů vyzkouší v praxi,“ uvádí Eva Hobíková, vedoucí kroužku a asistentka pedagoga. Žáci například zjišťují, jaké plasty se rozloží ve vodě a půdě, které plasty je mohou ochránit před nárazem a jak si plast vyrobit.

Skupina ORLEN Unipetrol plánuje vyrábět v roce 2030 až 20 % svých petrochemických produktů z recyklovaného materiálu. Společenskou odpovědnost přijala jako jednu ze svých priorit při budování plánu udržitelného podnikání. Celkové výdaje na aktivity spojené se společenskou odpovědností dosáhly v roce 2020 výše 20,8 milionu Kč.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru