Plazma Most – Darování plazmy v otázkách a odpovědích
MUDr. Hana Šimanová
Zajímavosti

Most - Na otázky odpovídá MUDr. Hana Šimanová, vedoucí lékařka nově otevřeného plazmaferetického centra Plazma Most naproti Kahanu.

Paní doktorko, asi jako první typická otázka: Co je to vlastně plazma?

Plazma je tekutá část krve, která tvoří cca 55% objemu krve, zbytek připadá na červené a bílé krvinky, krevní destičky. Obsahuje více jak 100 různých proteinů (bílkovin), které plní různé funkce v těle člověka.

K čemu se plazma odebraná v plazmacentru používá?

Plazma odebraná v plazmacentru se používá výhradně k výrobě léčiv. Léky vyrobené z plazmy se používají jak k léčbě vrozených, tak získaných onemocnění. Používají se k léčbě poruch srážení krve, např. u hemofiliků nebo u trombofilních stavů. Dále při léčbě poruch imunity, tzv. imunodeficience nebo u neurologických degenerativních chorob.

Pacienti, kteří jsou léky vyrobenými z plazmy léčeni, jsou obvykle trvale závislí na této léčbě. Bez těchto léků by se jejich zdravotní stav zhoršil nebo by mohlo dojít dokonce až k jejich úmrtí. K lékům, které se z plazmy vyrábí patří např. Albumin, Imunoglobuliny, protisrážlivé i srážlivé koncentráty krevních faktorů. Bohužel všechny tyto léky není zatím možné vyrobit jinak než z plazmy získávané od dobrovolných dárců.

Výroba léků je jistě poměrně složitý proces, můžete zjednodušeným způsobem popsat, co se s plazmou děje, než je z ní vyroben lék?

Plazma je po odběru zamražena na teplotu nižší než -25°C. K tomuto mražení a dalšímu uskladnění se používají speciální mrazící zařízení přímo v plazmacentru. Po dodání do zpracovatelského závodu je plazma minimálně 6 měsíců v karanténě. Následně jsou z plazmy izolovány jednotlivé bílkovinné frakce pomoci fyzikálních i chemických postupů. Následuje čištění a koncentrace získaných látek a vzniká tak požadovaný lék.

Zmínila jste karanténu plazmy, řeknete nám k tomu více?

Z pohledu přenosu infekcí přenosných krví je léčba léky vyrobenými z plazmy bezpečná. Jak už jsem řekla, plazma po dodání odběrateli je uložena do karantény. Zpracovává se tak až řadu měsíců po odběru dárce v centru. Je zde tedy dostatečný časový prostor ke stažení plazmy v případě nákazy dárce v pozdějších měsících po odběru. Každý odběr je vyšetřován na přítomnost infekcí, jak serologicky, tak metodou PCR.

Je plazmy dostatek, resp. je dost dobrovolných dárců?

Bohužel není. Léky vyrobené z plazmy potřebuje stále více lidí. Je to dáno dostupností léčby, rozšiřujícím se sortimentem těchto léků, ale i počtem nemocí a indikací, kde má podávání léků z plazmy požadovaný účinek. Toto souvisí i se stále se vyvíjející diagnostikou těchto chorob. Pokud se budeme bavit o množství plazmy, které je ročně potřeba, tak celosvětově se ročně spotřebuje více jak 50 miliónů litrů plazmy a ani tento obrovský objem není bohužel dostatečný.

Odhady mluví o dalším velkém nárůstu spotřeby plazmy v blízké budoucnosti. Pro porovnání uvedu, že v roce 2015 se toto číslo pohybovalo okolo 30 miliónů litrů plazmy. Pro uvedení konkrétnějšího příkladu pro čtenáře je nutno říci, že na výrobu léků z plazmy pro roční léčbu jednoho jediného pacienta, je zapotřebí stovek i tisíců jednotlivých odběrů plazmy.

1101plazma2

Mluvili jsme o tom, co se děje s plazmou po odběru. Můžete čtenářům v krátkosti nastínit, co čeká dárce, pokud se rozhodne poprvé darovat?

Všechna plazmacentra nemají stejný postup, v našem plazmacentru Plazma Most je dárci po administrativní registraci založena karta. Dostane dotazník, který musí kompletně vyplnit. Dotazník obsahuje otázky týkající se jeho zdravotního stavu, a to nejen současného, ale i nemocí prodělaných v minulosti. Poté je vyšetřen lékařem plazmacentra, který rozhodne, zda je jako dárce vhodný k dárcovství či není. K posouzení vhodnosti k dárcovství slouží odpovědi v dotazníku spolu s doplňujícími otázkami lékaře a samotné interní vyšetření dárce. Pokud je dárce lékařem shledán vhodným k dárcovství, může být propuštěn k samotnému odběru.

Dárce odchází na odběrový sál, kde je proveden samotný odběr plazmy. Cílové množství plazmy není možné odebrat najednou. Plazma se odebírá na cykly. Mezi těmito jednotlivými cykly dochází k návratu krvinek dárci. Po celou dobu odběru je dárce pod dohledem zdravotníků. Po skončení odběru si dárce odpočine na recepci plazmacentra. Po zbytek dne doporučujeme se vyhnout fyzicky náročným aktivitám, doplnit si tekutiny a dbát na dostatečný přísun bílkovin po plazmaferéze. V případě opakovaných dárců je celý proces uschopnění před odběrem mnohem rychlejší, dárce již netráví tolik času na vyšetřovně s lékařem.

Musím se zeptat: bolí odběr?

Pro samotný odběr je samozřejmě nutné provést napíchnutí kůže a žíly jehlou jako při každém jiném odběru krve. Mírná bolest trvá ale pouze chvilku, respektive spíše jen malý okamžik. Po zbytek odběru již dárce žádnou bolest nepociťuje. Může si v klidu číst, sledovat videa v telefonu apod.

Proč je nutné odebírat plazmu, jsme se již bavili, ale má odběr i nějaké benefity pro samotné dárce?

Všechny odběry dárce jsou vyšetřeny na přítomnost infekčních markerů, dále pak při každém odběru vyšetřujeme krevní obraz. Sledujeme i množství bílkovin v krvi dárce. Dárce má tak vynikající přehled a kontrolu o svém zdravotním stavu. O veškerých odchylkách jsou dárci samozřejmě informováni. Takže ano, dárcovství plazmy má své benefity i pro samotné dárce. Dárcem se v podstatě může stát skoro každý. Dárcem může být každý, komu je mezi 18-65 lety, prvodárcem pak každý do 60 let.

Samozřejmě pokud dárce nemá závažná chronická onemocnění. Veškeré podmínky a požadavky na dárce pak upravuje česká legislativa. Samotné darování plazmy je pro organismus méně náročné než darování plné krve. Rekonvalescence je mnohem rychlejší. Darovat plazmu můžete v ČR každé dva týdny. Více informací k dárcovství krevní plazmy naleznete na webových stránkách našeho plazmacentra.

1101plazma3

Existují nějaká zásadní doporučení pro dárce, aby odběry probíhaly bez problémů?

Ano, existují. Jedná se v podstatě o 4 doporučení, která při jejich dodržení zaručují nejen hladký průběh odběru pro samotného dárce, ale i z pohledu plazmacentra.

Choďte na odběr připravení – najezení a dostatečně napití. Naprosto zásadní je pro odběr příprava dárce – zvýšení hydratace den předem a v den odběru. Prevencí nevolností je pak vhodně zvolená strava. Dárce nemůže k odběru nalačno. Zároveň prosím vynechte v den odběru a den před odběrem tučná jídla.

Nechoďte darovat nemocní. Dárci s příznaky akutního infektu nemohou být propuštěni k odběru. Toto platí vždy a nijak nesouvisí se současnou covidovou situací. Dárce musí být vždy zdráv pokud chce darovat.

Věnujte dostatečnou pozornost dotazníku a svým odpovědím na otázky. Odpovídejte pečlivě a podle pravdy.

Při komplikaci na odběrovém sále – okamžitě informujte sestry na odběrovém sále.

Odběry plazmy jsou obvykle dárci velmi dobře snášeny. Při dodržení výše uvedených pravidel je riziko komplikací minimální. Dárce přichází do centra, kde ho čeká odběr plazmy, při kterém může cca hodinu odpočívat a relaxovat. Pouze spánek při odběru našim dárcům zakazujeme, protože potřebujeme s dárcem v průběhu odběru neustále komunikovat a ujišťovat se o bezproblémovém průběhu jeho odběru.

Jak velká jsou obvykle plazmacentra a kolik dárců najednou v nich může darovat?

Velikost center je v rámci ČR i ve světě velmi odlišná. V současné době se uvádí, že na světě existuje přes 900 odběrových center plazmy. Od menších odběrových místností s jedním až dvěma separátory, až po centra s více jak stem separátorů. Naše plazmacentrum je spíše menší. Máme 15 odběrových lůžek a za den jsme schopni odbavit přes sto dárců. Naše filozofie je ale trošku jiná než u konkurence – prvořadá je pro nás kvalita našich služeb a bezpečnost dárce. A naši dárci si tento přístup velmi pochvalují!

Tyto zásady nebudou nikdy upozaděny na úkor počtu dárců. I proto je toto centrum naším jediným, žádné další v budoucnu otvírat nebudeme a budeme se tak moci maximálně soustředit na spokojenost dárců v našem centru. Ostatně, přijďte se přesvědčit přímo do našeho plazmacentra v Lipové 675/33 v Mostě, pro místní „naproti Kahanu vedle Komerční banky".

Může dárce ve vašem centru darovat i bezpříspěvkově?

Ano, může. O tomto darování mu na požádání vystavíme i potvrzení pro daňové účely.
Pro ostatní dárce máme náhradu ve výši 700 Kč, která je dárci vyplacena za každý odběr. Jak jsem již zmínila, darovat je možné jednou za 2 týdny.
Ceníme se snahy našich dárců přivést s sebou darovat i jinou osobu, proto máme pro dárce i dlouhodobý bonus za přivedení nového dárce.

Více se o dárcovství můžete dozvědět na našich webových stránkách nebo nás navštivte přímo v našem plazmacentru, kde Vám veškeré dotazy spojené s dárcovstvím zodpoví přímo lékař plazmacentra.

1101plazma4

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru