V litvínovském Chemparku instalovali pomocí vysokého jeřábu dvě obrovské výrobní kolony
Instalace výrobní kolony. Foto: ORLEN Unipetrol
Zajímavosti

Litvínov - Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol se připravuje na uvedení nového produktu na trh. Dostavba jednotky na výrobu dicyklopentadienu (DCPD) v litvínovském závodě se očekává v první polovině roku, přičemž nyní generální kontraktor výstavby nainstaloval za pomoci jeřábu dvě rektifikační kolony. V nich bude při výrobním procesu docházet k destilaci konečného produktu DCPD na požadovanou čistotu.

Technologii vyvinuli výzkumní pracovníci ORLEN Unipetrolu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Produkt bude mít širokou škálu využití v automobilovém průmyslu, stavebnictví, elektrotechnice či lékařství a farmacii. Investice do výstavby nové výrobní jednotky dosahuje 831 milionů Kč.

„V sobotu jsme úspěšně instalovali rektifikační kolony, které jsme v uplynulých dvou měsících transportovali od výrobce do našeho závodu. Největší kolona je vysoká 33,9 metru a váží 33 tun, proto jsme museli použít vysoký jeřáb. Na celou akci jsme se připravovali několik měsíců a jsme velice rádi, že instalace proběhla bez komplikací,“ říká Tomáš Herink, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol zodpovědný za výrobu, výzkum a vývoj, a dodává: „Výstavba výrobní jednotky DCPD se vyvíjí podle plánu, do zkušebního provozu ji chceme uvést v červnu, abychom ve třetím čtvrtletí tohoto roku nový produkt již vyráběli a dodávali na evropský trh.“

Kapalný uhlovodík dicyklopentadien bude vyráběný technologií, kterou vyvinuli výzkumní pracovníci ORLEN Unipetrolu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Produkt bude mít širokou škálu využití v automobilovém průmyslu, stavebnictví, elektrotechnice či lékařství a farmacii. Bude využitelný pro další výrobu polymerních materiálů, pryskyřic či chemických specialit, které nacházejí uplatnění např. ve výrobě lepidel, barviv, automobilových a lodních komponentů, optických vláken, speciálních čoček, lékařských komponent, obalových materiálech či sanitárních výrobcích do kuchyní a koupelen a podobně.

edeniky 1735

Instalace výrobní kolony. Foto: ORLEN Unipetrol

Technologický proces izolace DCPD z tzv. lehkého pyrolýzního benzinu byl vyvinut v rámci dlouhodobého strategického projektu využití vedlejších produktů Ethylenové jednotky. „Cílem projektu bylo nalézt způsob izolace uhlovodíků, které jsou produkovány jako vedlejší produkty ve výrobních jednotkách petrochemie, mají vyšší přidanou hodnotu a jsou zároveň dobře uplatnitelné na trhu. DCPD je právě jedním z takových příkladů. Společně s týmem prof. Josefa Paška z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze jsme navrhli vhodný způsob výroby a vypracovali technologii na izolaci DCPD v širokém rozmezí komerčních kvalit, přičemž instalovaná kapacita bude představovat přibližně 25 % celkové produkce v Evropě,“ vysvětluje Tomáš Herink.

Na globálních trzích je po kapalném uhlovodíku DCPD vysoká poptávka. „V Evropě je v současné době deficit výrobních kapacit a do roku 2030 očekáváme navýšení poptávky o dalších dvacet procent, na amerických trzích o čtyřicet procent a na asijských trzích dokonce o šedesát procent. Proto jsme se rozhodli investovat do výstavby vlastní technologie výroby DCPD,“ uzavírá Tomáš Herink.

Pro zajištění nové výroby zřídil ORLEN Unipetrol v litvínovském Chemparku dvacet pracovních míst. Zaměstnanci se tak již intenzivně školí na pilotní destilační jednotce a rovněž na tréninkovém simulátoru výrobny, který umožňuje simulovat ustálený provoz pro různé kvality DCPD a rovněž uvedení výroby do provozu či její odstavení. Po ukončení výcviku operátorů v červnu 2022 bude tréninkový simulátor využíván plnohodnotně jako další stanoviště Tréninkového centra. Rovněž bude sloužit pro praxe a stáže středoškolských a vysokoškolských studentů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru