FOTO: Zámek Poláky prochází už druhým rokem rekonstrukcí. Přesto je stále havarijním stavu
Pohled z parku. Foto: Miloš Dempír
Zajímavosti

Poláky - Barokní zámek v Polákách stojí téměř na břehu Nechranické přehrady v místní části obce Chbany mezi Kadaní a Žatcem v okrese Chomutov. Posledních třicet let neměl žádné využití a předchozích čtyřicet let sloužil státnímu statku. Nyní patří mezi nejohroženější památky v našich zemích. Od roku 2020 probíhá rekonstrukce zámeckého areálu, některé části jsou však stále ohroženy.

Zachránit poničený zámek není jednoduché. Když se něco podaří opravit, druhá část se začne rozpadat. Tak se to stalo i na zámku v Polákách. Podařilo se obnovit spoustu prostor a prvků původní výzdoby. Byla opravena secesní vila, části střechy a krovů, barokní záklopové stropy, práce probíhají v parku zahradách. Na druhé straně se ale sesunula zeď objektu bývalé kočárovny. Ta nyní hrozí zřícením. Přitom se jedná o hodnotnou stavbu, která esteticky dotváří celý areál zámku.

0804polaky2

Havarijní stav zámku.

Přízemí budovy sloužilo ke stání zámeckých kočárů, střecha objektu byla upravena na terasu, ze které se otevírá pohled do údolí Nechranické přehrady. Součástí budovy je i tříramenné schodiště vedoucí do zámeckého parku. Majitel zámku, kterým je od roku 2020 Miloš Dempír, založil sbírku vedoucí k záchraně kočárovny. Projekčně je záchrana a obnova připravena. Prostředky vlastníka i dotace Ministerstva kultury a Ústeckého kraje jsou však aktuálně směřovány zejména na záchranu střechy a krovu hlavní zámecké budovy, které jsou rovněž v havarijním stavu.

0804polaky4

Rekonstrukce zámku Poláky.

 

Další havárie v předjarních dnech letošního roku poškodila severní hospodářskou budovu. Vlivem odcizení trámů z krovu v předchozích letech došlo k poškození a následnému propadnutí klenby v bývalých stájích. „Zastavení procesu chátrání a rozpadu po 70 letech neúdržby je nesmírně náročné a časově zdlouhavé. Bohužel dochází k tomu, že na jedné straně se prostory zámku zachraňují, jiné částí jsou však stále postihovány degradací,“ uvedl majitel zámku Miloš Dempír.

0804polaky

Havárie v hospodářské budově.

Veřejnost může pomoci zachránit zámek nejen příspěvkem do vyhlášené sbírky, ale i účastí na dobrovolných brigádách, které se konají vždy jedenkrát v měsíci. Pokaždé se na nich schází zhruba dvacítka dobrovolníků, kteří pomáhají zejména s údržbou a úklidem zámku a parku, ale i s drobnými opravami.

Nejbližší brigády se budou konat o víkendech 30. dubna – 1. května a 14. – 15. května. Zámek bývá i příležitostně zpřístupněn pro veřejnost. V rámci letních kulturních akcí můžou návštěvníci vidět prostory zámku v autentickém stavu a sledovat postup probíhajících rekonstrukčních prací.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru