Rekonstrukce starého bytu krok za krokem
Ilustrační foto
Zajímavosti

Koupili jste starší byt a plánujete jeho rekonstrukci? Máme pro vás návod krok za krokem, jak celý proces zvládnout na jedničku.

1) Analýza současného stavu nemovitosti

V první řadě musíte byt důkladně prozkoumat a co nejpřesněji vyhodnotit jeho současný stav. Nebojte se při tom jít „do hloubky“ a prozkoumat i to, v jakém stavu jsou rozvody elektřiny, vody a plynu. Podívejte se, jak jsou na tom odpady, jak vypadají podlahy (a co je pod nimi).

Můžete také přeměřit, zda jsou zdi a podlahy rovné, zda omítky dobře drží, nebo mají tendenci se odlupovat, či jsou dokonce navlhlé. Od předchozího majitele se pokuste zjistit, zda jej v bytě netrápily například plísně či jiné neduhy.
Od věci také není pozvat si na inspekci odborníka, který má o problematice větší přehled a dokáže stav zhodnotit objektivněji.

Pokud navíc máte v plánu také měnit dispozici bytu, může být nezbytné povolat také statika, chcete-li provádět úpravy i v oblasti nosných zdí.

2) Naplánujte celou rekonstrukci

Když máte prozkoumáno, přichází na řadu plánování. Na základě zjištěných skutečností musíte co nejpřesněji určit stavební úpravy, které bude v bytě nutné provést. V této fázi je vhodné vše konzultovat se stavební firmou. Odborník bude mít při zásadní rekonstrukci lepší odhad toho, co vše bude nutné provést a jaká bude cena prací.

Zpravidla dostanete odhad rozpočtu, se kterým můžete dále pracovat. Rozhodnete se, kde jste ochotni si připlatit, které práce třeba nutné nejsou nebo co zvládnete svépomocí.

3) Zajistěte financování

Máte-li našetřeno, o starost méně. Velké rekonstrukce ale mohou jít do statisíců a s ohledem na výdaj za byt – pokud jste nemovitost koupili – pravděpodobně nemáte na rozdávání. Možná tedy bude část financí pokrývat půjčka, o kterou byste měli včas požádat. Rozhodně nemůžete objednávat zboží a podepsat smlouvu se stavební firmou, pokud peníze nemáte jisté.

4) Objednávky, nákupy a administrativa

Když máte vyřešené první tři body, přichází na řadu spousta obvolávání, objíždění a podepisování. Musíte totiž vše připravit tak, aby rekonstrukci nic nebrzdilo.

V případě zásadní rekonstrukce, u které budete měnit i dispozici bytu, může být nezbytné vyřídit stavební povolení. Musíte také synchronizovat jednotlivé práce (pokud vám vše neřeší jedna firma) a zajistit všechno potřebné vybavení a materiál (nezařídí-li si vše najatá firma).

5) Průběh rekonstrukce

Na rekonstrukci upozorněte kvůli hluku a nepořádku i své sousedy. Informujte je, jak dlouho budou práce probíhat, a konzultujte s nimi, ve které době mohou být práce hlučné. Snažte se jim vyjít vstříc, pokud z nějakého důvodu (třeba kvůli telefonátům při práci z domova) potřebují mít v určité hodiny doma klid.

Průběh prací průběžně kontrolujte a reklamujte případné nedostatky a chyby, které mohou nastat.

Po dokončení rekonstrukce následuje důkladný úklid a stěhování nábytku. A vše je připraveno na to, abyste byt mohli naplno užívat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru