Duchcovem prošel v sobotu průvod kočárků, koloběžek a tříkolek
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Duchcov – Letošní sezónu expozice kočárků a dětských vozidel duchcovského muzea zahájil v sobotu 4. června průvod městem. Na náměstí Republiky se u Výstavní síně scházely před desátou hodinou maminky s kočárky, ke kterým se připojili malí řidiči koloběžek, dětských tříkolek a kočárků pro panenky.

Každý, kdo přišel s kočárem nebo vozítkem, dostal od sličných pořadatelek v dobových kostýmech balónek, který upevnil na vozidlo. Než se všichni sešli, mohli si zájemci mezitím prohlédnout expozici historických kočárků a vozidel, které se dřív vyráběly v duchcovské továrně HIKO. Odtud se vyvážely do řady zemí nejen v Evropě.

Průvod kočárků, koloběžek a tříkolek se vydal v 10 hodin městem a zamířil k zámecké zahradě. Na dlažebních kostkách měli někteří z malých řidičů trochu problémy s vyvažováním jízdy. Některým se pro změnu zase pletl pod nohy balónek uvázaný na řídítkách, který bránil v plynulé jízdě. Zámeckou zahradou prošel průvod ke kinu Lípa, odkud se vydal do duchcovského muzea. Účastníci průvodu dostali malé překvapení a děti mohly namalovat obrázky, které budou vystavené celý měsíc v průjezdu muzea.

Expozice historických kočárků a dětských vozidel byla v Duchcově otevřená v roce 2015. Je věnovaná historii bývalé továrny HIKO, založené v roce 1904 v Trnovanech. Později přesídlila do areálu bývalého duchcovského cukrovaru na Bílinské ulici. V meziválečném období byla největším výrobcem kočárků v Československu a později nesla název Továrna dětských vozidel.

Expozice historických kočárků a vozítek je instalována v objektu číslo 19 na náměstí Republiky v Duchcově. Můžete ji navštívit od pondělí do pátku v době od 11-15 hodin a o víkendech pak od 10-16 hodin. Její návštěvu je vhodné spojit třeba s prohlídkou zdejšího zámku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru