OBRAZEM: Konvoj historických vozidel a uctění památky padlých amerických vojáků
Lidé vzdali hold americkým letcům. Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Mukov, Teplice – Pietním aktem u památníku amerických letců v Mukově a v Teplicích si v sobotu 23. července připomněli zástupci dotčených organizací a samospráv jejich hrdinství a odkaz u pomníků v Mukově a na Písečném vrchu v Teplicích. Účastníci pamětního dne položili k pomníkům kytice a věnce. Součástí 78. výročí Dne amerických letců na Teplicku byl tradiční průjezd Konvoje osvobození historických vojenských vozidel.

Na akci dorazili kromě představitelů samospráv zástupci Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem, České obce legionářské, Krajského úřadu Ústí nad Labem, Českého svazu letců, Oblastního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu z Ústí nad Labem, Severočeského leteckého archivu Teplice a Most, Posádkového velitelství Praha, Pluku vojenské historie českého regionu a další.

Pietního aktu se zúčastnila i Ann Baker z Velvyslanectví Spojených států v Praze. Ta mimo jiné zdůraznila, že je nutné zaměřit se na ochranu a podporu hodnot, za které vojáci položili své životy. „Přesto právě teď prožíváme historii znovu a sledujeme diktátora, který se rozhodl obnovit své impérium. Z historie ale také víme, že lidská touha po svobodě jen tak nevyprchá. Obdivujeme statečné ukrajinské muže a ženy, kteří spolu s vojáky bojují proti agresorovi.“

Starostka Hrobčic Jana Syslová zmínila, že se obec Hrobčice už déle jak 20 let pietní akcí v Mukově zařadila mezi kulturní místa, kde je paměť národa chována v úctě. Současně připomněla rok 1999, kdy byl památník v Mukově odhalen i jeho přepracování Lukášem Nývltem v roce 2012 do současné podoby. „Tato každoroční připomínka Dne amerických letců budiž vnímána jako téma, které lidstvo nesmí nikdy zapomenout a již nikdy více dopustit. Mír a svoboda nejsou samozřejmostí.“

Den amerických letců pořádá každoročně Severočeský letecký archiv Teplice, Jednota Československé obce legionářské Teplice ve spolupráci se statutárním městem Teplice, obcí Hrobčice s orgány státní správy, samospráv a organizacemi regionu. Pieta je připomínkou sestřelení amerických letců při náletech na region v průběhu 2. světové války, kdy v květnu 1944 zahynulo při sestřelení čtyř bombardérů 22 amerických letců.

Foto

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru