ROZHOVOR: Vyřešit Radniční sklípek, bazén. Chceme, aby město dobře fungovalo, říká před volbami Martin Klika (Lepší sever)
Martin Klika. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Litvínov – Pod hlavičkou sdružení Lepší sever v komunálních volbách do zastupitelstva v Litvínově kandiduje Martin Klika (52), nynější šéf litvínovských strážníků. Přinášíme rozhovor s bývalým policistou, dlouholetým zastupitelem Litvínova, někdejším litvínovským místostarostou a také dřívějším 1. náměstkem hejtmana Ústeckého kraje.

V Litvínově kandidujete pod hlavičkou sdružení Lepší sever. Co je jedním z vašich hlavních cílů? Předpokládám, že vychází z názvu vašeho politického uskupení.

Kandidovali jsme již v krajských volbách pod značkou Lepšího severu. Tam jsme uspěli. Máme trochu specifický pohled na ten náš sever. Musím říct, že bohužel žití tady na severu je kolikrát pro lidi daleko tvrdší a složitější, než ve městech kolem Prahy nebo ve středních Čechách, jižních Čechách. Ti lidé vůbec neví, jak se žije tady a jak to tady funguje. Proto Lepší sever. A co se týká toho, s čím do voleb jdeme? Chceme, aby město dobře fungovalo, chceme podporovat volnočasové aktivity, sport. Pro nás je důležitá podpora sportovních klubů směrem jak k dětem, tak dospělým. Tím myslím třeba podpora trenérů, protože dneska je problém sehnat lidi, kteří se budou o děti starat a vést je. Někdy dělají trenéři za pár korun na hodinu a někde to nemají placené vůbec. To jsou věci, na které se chceme zaměřit.

A jiné priority ve městě?

Prioritou u nás ve městě je údržba stávajícího majetku. Řešení majetku, který je dnes pro město nevyřešený. Máme tady věci jako je Radniční sklípek, máme tady budovu bývalé zvláštní školy ve Smetanově ulici. To jsou budovy, kde si s nimi město neví rady, stojí X tisíc ročně je udržovat. Tak tam chceme hledat řešení, a to řešení takové, aby to bylo pro občany. Myslím si, že Sklípek by měl do budoucna fungovat pro seniory, pro matky s dětmi. Dokážu si tam představit sociálně terapeutickou dílnu. Bude to budova, která bude dotovaná městem, jednoznačně, ale takových věcí dotujeme více.

Takže za každou cenu se Radničního sklípku nezbavovat?

Kdyby tady byl investor, který by měl dobrý nápad a bylo by to ku prospěchu města, tak je to asi o debatě. Ale já v tuto chvíli vidím příležitost v tomto. Je to historická budova, měli bychom ji umět udržet a měli bychom ji otevřít občanům.

Co Litvínovu v tuto chvíli nejvíc chybí? Je to třeba dlouho diskutovaný nový bazén na koupališti?

Měli bychom umět tento velkolepý projekt přehodnotit. Tehdy jsem pro něj zvednul ruku, když se mluvilo o tom, že to bude bazén s nějakou pětadvacetimetrovou dráhou a nějakým mini zázemím. Když potom koaliční lídři přišli s tím, že to zvednou o patro a pak to nabylo o dalších 90, 100 milionů, saunový svět a další věci, tak si neumím představit, že v našem 22tisícovém městě jsme schopni to udělat. I velká města s padesáti tisíci obyvatel hledají spádovost pro své aquaparky, která může být až kolem sta tisíce lidí. V Mostě je aquapark, v Chomutově je aquapark, hodně lidí jezdí do Německa, hodně lidí jezdí do Teplic. Pro mě ten projekt v tuto chvíli absolutně ztrácí šanci. Pokud pro to něco budu moci udělat, tak jednoznačně zastavení projektu a bavit se o tom, zda to nezmenšit nebo neopravit stávající. V rámci Lepšího severu se nyní bavíme o tom, že by byla lepší oprava stávajícího a vytvoření nějakého lepšího zázemí u bazénu. Je to prostě otázka k diskuzi.

A naopak, co se v posledních letech dařilo? Třeba ve vztahu k bezpečnosti, když s vámi mluvím i jako s velitelem městské policie.

Nebyl jsem zde osm let. Ale vedení města bezpečnosti určitou prioritu dávalo, stejně jako technickému vybavení, počtu lidí. Dnes se ukazují jako povedené projetky preventistky městské policie. Chci, aby takové projekty pokračovaly. Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale je fakt, že ty dámy mají s lidmi daleko větší kontakt. Strážníci jsou prostě represivní složka. Teď budeme připravovat další projekty a doufejme, že poběží dál.

Proč máte rád Litvínov?

Jsem tady od nějakých jedenácti let, kdy tady rodiče koupili dům. Jezdili jsme ho přestavovat, bydleli jsme v Mostě. Líbí se mi tady, mám tady spoustu kamarádů, znám tady lidi a prostředí. Není to velkoměsto, je to prostě takové naše malé městečko, ale celkem živé. Když někam přijedete, tak všichni okamžitě ví: Hokej. Každý se vás zeptá na hokej a každý to chce řešit. Tím jsme známí. Pokud by tady měl padnout hokej, tak o Litvínovu za chvíli nikdo nebude nic vědět.

Vzpomínáte si ještě, kdy a proč jste vstoupil do politiky?

Vzpomenu si. Tenkrát mě Honza Matiko, který byl také místostarosta, do toho přivedl. Tenkrát jsem odešel ze státní služby, od policie, pak jsem byl chvíli v soukromé sféře, potom jsem nastoupil tady. Zajímaly mne věci okolo města. Je to i o setkávání se s lidmi, kteří mají určitý názor, kam by se mělo město směřovat. Člověk musí umět hledat kompromisy, přizpůsobit se i jiným názorům.

Je regionální politika podle vás o politických stranách, nebo spíše o jednotlivých lidech?

Jednoznačně o lidech. O tom, aby spolu uměli mluvit a domluvit se na tom, co je pro město nejlepší.

A budete se schopni domluvit? V Litvínově jsem napočítal deset kandidujících stran. Politická konkurence je velká.

Myslím, že jsme schopní mluvit se všemi. Ony se ty hrany za roky obrousily, a dnes si myslím, že jsme schopni komunikovat s každým. Můžeme mít jiné názory, potom je to otázka kompromisů. Důležité ovšem je uspět ve volbách tak, abychom byli v zastupitelstvu zastoupení (úsměv).

Poslední otázka a skromnost stranou: Proč by lidé měli volit Martina Kliku a Lepší sever?

Myslím, že nabízím obrovskou zkušenost z kraje, kdy vím, jak funguje i vyšší politika v kraji, i ta centrální, kdy jsme museli některé věci dohadovat s vládou. To je ta zkušenost, kdy člověk ví kam jít, kde se dají některé věci řešit. A samozřejmě i zkušenost z komunální politiky za roky, které v ní jsem. To je to, co nabízím.

Děkuji za rozhovor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru