Covidová omezení v roce 2020 zvýšila počty narozených dětí. Letos bude miminek méně
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Covidové uzavírky roku 2020 přály počínání dětí. Letos počet narozených už klesá, o desetinu.

"Nástup covidové pandemie v ČR v březnu 2020 sice znamenal pohromu pro ekonomiku, zato však vzpruhu pro počínání dětí. Hospodářství se v roce 2020 propadlo nejvýrazněji v historii ČR, o 5,5 procenta, a to kvůli celosvětovému hospodářskému útlumu, zastavování výroby, zavírání obchodů i dalších provozů včetně kulturních, a řadě dalších pandemických restrikcí. Lidé se i sami spontánně zdržovali společenského kontaktu. O to více se však zjevně „činili“ v soukromí. Potvrzují to i dnes zveřejněná data ČSÚ," uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Během prvního letošního pololetí se v ČR živě narodilo 50 tisíc dětí. To je ovšem, podle ekonomů, meziročně o deset procent méně. Nárůst počtu narozených v roce 2021 tak byl podle všeho jen dočasný. Jednalo se právě o děti počaté během zhruba prvního půlroku pandemie.

"Ještě výraznější než pokles narozených je ovšem letos pokles počtu zemřelých. Těch je letos v prvním pololetí meziročně o 17 tisíc méně než loni, což značí propad o 22 procent. Důvod je zřejmý: loni v prvním pololetí si svoji krutou daň stále ještě vybírala právě covidová pandemie. Počet zemřelých však i letos zůstal vyšší, o čtyři procenta, než by odpovídalo průměru let 2015 až 2019. To je však projev stárnuté populaci, nikoli již pandemie," vysvětluje ekonom.

V Česku letos v polovině roku žilo meziročně o 25 tisíc lidí více, a to 10,526 milionu. "V prvním pololetí jich v čistém vyjádření přibylo devět tisíc. Zemřelých bylo sice letos od ledna do června více než živě narozených, avšak toto „vymírání“ více než kompenzovala imigrace. Počet přistěhovalých totiž převýšil počet vystěhovalých o 18,7 tisíce osob," dodává na závěr Kovanda.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru