KOMENTÁŘ EKONOMA: Kdo může za rekordně drahé svatomartinské menu?
Ilustrační foto CC0
Zajímavosti

ČR - Ceny letí vzhůru, výjimkou není ani svatomartinské menu. Jaké jsou důvody, že je tohle sváteční jídlo letos tak rekordně drahé? To vysvětluje ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda. 

Mnozí Češi si letos svatomartinské menu opět nenechají ujít. Jen ale takových bude méně než v minulých letech. Každému se nechce dát třeba přes 500 korun za jeden oběd na osobu.

Důvodem drahoty jsou drahé energie a drahé samotné husy. Husy zdražují, protože jsou drahé krmné směsi. Ty zdražují, neboť jsou drahá hnojiva. A ta zdražují, protože je drahý plyn. Končíme tedy opět u energií. Pokud tedy někdo lamentuje nad drahým svatomartinským menu, má-li jít o hněv spravedlivý, musí cílit nikoli na nebohé drůbežáře, ale na ty, kteří v uplynulých až dvaceti letech fatálně nezvládli energetickou politiku. Na celoevropské úrovni. Jde zejména o naše západní sousedy. Letošní svatomartinská drahota totiž ve své podstatě zrcadlí zejména to, že Němci místo jádra, jež si postupně takřka kompletně povypínali, vsadili na tři jiné, ovšem nespolehlivé zdroje – slunce, vítr a na Putina.

Plyn je dobrým – dobře řiditelným – záložním zdrojem výroby elektřiny v zamračeném bezvětří, jenže to nesmí jít právě o plyn Putinův. To se pak stává součástí jeho ekonomické války se Západem, kterou pozorujeme v přímém přenosu. Němci před tím byli varováni, třeba i na půdě OSN někdejším americkým prezidentem Trumpem. Tehdy se jeho varování smáli. Dnes už ne. Češi se také nesmějí. Z hlediska energetického trhu představují sedmnáctou spolkovou zemi Německa a na omyly Berlínu tak doplácejí, aniž s tím mohou pořádně co dělat. Elektřina jim letos zdražuje nejvýrazněji v EU, přestože jsou jejím jedním z největších světových vývozců.

Až si letos dopřejí svatomartinskou pochoutku, už budou vědět, proč je tak drahá. A pro jejich hůře situované spoluobčany dokonce zcela nedostupná. Tak těm šťastnějším popřejme dobré chuti a Němcům do budoucna šťastnější ruku při volbě energetické politiky.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru