FOTOREPORTÁŽ: Obraz zkázy i obnovy. Národní park čtvrt roku po ničivém požáru
Národní park České Švýcarsko, listopad 2022. Cesta od Tří pramenů k Pravčické bráně. Pro turisty je otevřená od pátku do neděle. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústecký kraj – Národní park České Švýcarsko po ničivém letním požáru, který patří mezi nejrozsáhlejší v novodobých dějinách Česka, ožívá. Obnova ale ještě potrvá, stejně jako návrat k běžnému turistickému ruchu.

Radní Ústeckého kraje se ve středu na místě seznámili se současným stavem národního parku při svém výjezdním zasedání a ujistili starosty dotčených obcí o trvající podpoře ze strany kraje.

Redakce našeho serveru nyní pořídila aktuální záběry z dříve nejnavštěvovanějších lokalit.

Národní park musí provést ještě řadu zásahů, aby se mohl plně otevřít turistům. Pryč musí zejména ohořelé stromy blízko turistických cest. Zajistit se také musí nebezpečné skalní útvary, obnovit značení. „Návštěvníci mohou chodit prakticky všude, ale bohužel se dvěma výjimkami, a to jsou shodou okolností nejnavštěvovanější cíle národního parku, Soutěsky Kamenice a Pravčická brána. Byť na Pravčickou bránu se dostanou alespoň po jedné přístupové cestě od Hřenska,“ shrnuje současný stav Richard Nagel, který je pověřený řízením Národního parku České Švýcarsko. Provoz k Pravčické bráně na cestě od Tří pramenů je nyní navíc omezen pouze na pátky, soboty a neděle.

Lesní požár propukl 24. července v Malinovém dolu u Hřenska. Jeho likvidace trvala dvacet dnů, nasazeno bylo přes tisíc hasičů, několik vrtulníků a letadel. Viník ani přesná příčina nejsou zatím známy.

Foto

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru