Digitální odjezdové tabule ke každé zastávce můžete mít v mobilu
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Doprava Ústeckého kraje nově nabízí cestujícím digitální interaktivní tabule s aktuálními odjezdy všech linek z konkrétní vybrané zastávky. Tabule je k dispozici na webu DÚK, kde lze vygenerovat QR kód, který funguje jako odkaz na konkrétní odjezdovou tabuli. Projekt vznikl ve spolupráci s Datovým centrem Ústeckého kraje.

 

„Ústecký kraj se snaží cestujícím připravovat nová a moderní řešení, aby jejich cestování bylo co nejjednodušší a nejpříjemnější. Díky centrálnímu sběru dat a dobré práci s nimi nabízíme cestujícím co nejpřesnější informace k odjezdu spojů,“ řekl hejtman Jan Schiller.

Ve spolupráci s Datovým centrem Ústeckého kraje v nedávné době vznikly nové interaktivní tabule s aktuálními odjezdy všech linek DÚK. Odjezdové tabule jsou k dispozici na webu DÚK nebo po zadání odkazu: tabule.dopravauk.cz. Zde je možné si vybrat jakoukoli zastávku a systém nalezne všechny spoje, které z této zastávky v blízké době odjíždějí. Pomocí různých filtrů lze například upřesnit nástupiště pro odjezd, zobrazit dopravce nebo připočítat k odjezdu aktuální zpoždění spoje.

Nově je u každé zastávky možné jednoduše vygenerovat QR kód, který funguje po načtení jako odkaz na odjezdovou tabuli konkrétní zastávky nebo nástupiště. „Tyto QR kódy budeme postupně doplňovat na jednotlivé zastávky k jízdním řádům a umožníme tak cestujícím rychle získat informace k aktuálním odjezdům,“ upřesnil radní pro dopravu Marek Hrabáč.

„Naší snahou je vytvářet otevřená a volně dostupná řešení, která budou zároveň snadno použitelná. Odjezdové tabule ve spojení s QR kódy jsou ukázkou takového řešení,“ řekl ředitel Datového centra Ústeckého kraje Tomáš Kejzlar.

Při kontrole odjezdu spoje je možné odjezdové tabule kombinovat s mapou polohy spoje na odkazu zde: provoz.dopravauk.cz. Na mapě je patrné, kde se aktuálně spoj nachází. Po kliknutí na konkrétní spoj je dále možné zjistit poslední zastávku, bezbariérovost, zpoždění a kontakt na Centrální dispečink DÚK (CED DÚK).

Na CED DÚK je možné se obracet s dotazy ohledně aktuálního provozu, zpoždění i s případnými mimořádnostmi, se kterými se cestující může setkat. Centrální dispečink DÚK (475 657 657) je pro cestující k dispozici každý den od 4:00 do 24:00 hodin.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru