Na Šibeníku vyrostl hmyzí hotel. Vyrobili ho zruční truhláři ze společnosti Rekultivace
Hmyzí hotel. Foto: Sev.en
Zajímavosti

Most - Stejný hmyzí hotel, jaký už obývají noví nájemníci na rekultivovaných plochách lomů Vršany a ČSA, postavili během zimních měsíců truhláři firmy Rekultivace ze skupiny Sev.en ve spolupráci s městem Most také v parku Šibeník. S prvními teplými jarními dny může začít velké hmyzí stěhování.

Hmyzí hotel má na zadní straně informační tabuli, která představuje některé z jeho potenciálních nájemníků. Jak si žijí slunéčka sedmitečná, blanokřídlí nebo třeba škvoři, mohou Mostečané sledovat při svých procházkách parkem. Na rekultivovaných plochách kolem povrchových lomů Vršany a ČSA se nachází několik hmyzích hotelů. Jeden z prvních byl umístěn nedaleko cyklostezky na Slatinické výsypce u lomu Vršany. Během loňských prázdnin vyrostl hmyzí hotel u altánu na vnitřní výsypce lomu ČSA.

Doplnil biotop, který se nachází v jeho bezprostřední blízkosti. Multifunkční biotopy vznikají na výsypkách lomů obvykle na územích mezi zemědělskou či lesnickou rekultivací. Tvoří je vodní plochy a mokřady a doplňují kamenné mohyly, hromady odumřelého dřeva i písčité a štěrkové plochy. Takto vytvořené životní podmínky vyhovují odlišným živočišným druhům. Hmyzu se daří v odumřelém dřevě nebo v písčitých plochách, kamenné mohyly jsou útočištěm pro bezobratlé i plazy, jako pozorovatelnu je využívají ptáci.

Skupina Sev.en je významným hráčem na energetickém trhu v České republice. Portfolio skupiny zahrnuje elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárnu Kladno a Teplárnu Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru