FOTOREPORTÁŽ: Kostel v Deštnici po desítkách let chátrání znovu ožil, zvon nese jméno dcery majitele
Zdeněk Chabr u dveří kostela. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Deštnice – Je to už více než 44 let, co Zdeněk Chabr (70) koupil v Sádku ruinu chalupy, kterou postupně opravoval, aby se tam dalo žít. Teď tráví většinu času právě tam, i když oficiálně bydlí v Praze. Místo si zamilovat, a to na tolik, že se před necelými deseti lety stal majitelem kostelíku v sousední Deštnici.

Kostel v Deštnici původně nestál, nebyla tam fara, proto si ho zde místní postavili někdy na začátku 18. stol., aby nemuseli docházet do okolních vesnic v létě i v zimě. První písemná zmínka o něm je z roku 1765. V průběhu let začal kostelík chátrat, až musel být stržen přibližně v roce 1792 , protože byl životu nebezpečný. „Na jeho základech postavili nový. Ten byl roku 1802 znovu vysvěcený,“ vysvětluje Zdeněk Chabr.

Dominanta obce, kterou kostelík je, ale začala opět chátrat. „Byl ve špatném stavu, střecha byla propadlá, zatékalo tam. Jednou jsem přišel za Otcem Vilémem, že tu střechu opravím, ale s tím, že kostel bude můj,“ řekl současný majitel.

0604kostel9

Do kostela zatékalo, ve stropě byly díry. Foto: archiv kostela Deštnice

Už tehdy kostel v nepříliš dobrém technickém stavu nabízela církev obci prý za jednu korunu, nakonec objekt v roce 2014 dostal Zdeněk Chabr darem a pustil se z vlastních prostředků do kompletní rozsáhlé rekonstrukce.

Nejdůležitější bylo opravit střechu včetně věžičky, poté následovala i oprava stropů a omítek. Ve věžičce je zavěšen nový zvon Kristýna. Jméno dostal po dceři majitele. „Zvon odlil pan Manoušek, můj dlouholetý přítel. Nebyl to první zvon, který pro mne zhotovil. Starý zvon z roku 1777 je nyní u něho na restaurování. Pravděpodobně letos nebo příští rok tam zavěsím další zvon. Ponese jméno sv. Josef a sv. Růžena, po mé babičce a dědovi, kteří mě vychovávali,“ vysvětlil Zdeněk Chabr.

0604kostel2

Kostelík dnes. Foto: Jitka Fárová

Při opravě cibule věžičky se našla schránka se vzkazem pro další generace z roku 1968 spolu s novinami z té doby a mincemi. „Opravili jsme to a do schránky vložili původní vzkaz a přidali tam náš a nějaké peníze. Neprozradím kolik, ale kdo by tam lezl.“ popsal majitel.

0604kostel1

Nalezený vzkaz z roku 1969. Foto: Jitka Fárová

Zrekonstruované jsou také varhany z roku 1767 a lavice. „Lavice jsou z 18. století, rozpadaly se, musely se zrepasovat,“ uvedl Chabr.

0604kostel7

Opravené varhany. Foto: Jitka Fárová

Na první pohled v kostele zaujmou vitrážová okna. Ty nechal Zdeněk Chabr vyrobit v Lubenci. Původní okna byla jen jednoduchá z obyčejného tabulkového skla asi z roku 1920. Dávno dosloužila a navíc nebyla originální. Okna jsou nyní v pozdně barokním stylu a provedena původní technologií v olovu. „Na oknech jsou jména dárců a sponzorů, kteří na opravu přispěli,“ ukazuje majitel kostela.

0604kostel6

Vitrážová okna se jmény dárců. Foto: Jitka Fárová

V roce 2019 byla dokončena venkovní fasáda. V současné době se kompletuje oltář. „Oltářní obraz byl uložen na půdě v hospodě, zachovala se ještě menza a torzo svatostánku. Zbytek oltáře se rozpadl stářím. Kostel byl celý vlhký, takže musela být provedena sanace základů proti vlhkosti. V současné době se pracuje na kopii původního oltáře dle zachované fotografie. Kdy bude dokončen nezáleží na čase, ale penězích,“ vysvětlil Chabr s tím, že ho v nejbližší době čekají udělat ještě terénní úpravy v okolí kostela a zajištění kopie sochy sv. Jana Nepomuckého před kostel. Tato socha byla po konci 2.světové války zničena, zachoval se jen podstavec, na kterém je v současnosti železný kříž.

0604kostel4

0604kostel8

0604kostel5

Tady bude stát oltář. Foto: Jitka Fárová

Kostel v Deštnici tak po několika desítkách let chátrání znovu ožil. Pravidelně se zde dělají Půlnoční a Velikonoční mše. Konala se tu i zlatá svatba a jeden křest.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru