Prostory dubské galerie obsadily stovky Igráčků
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Dubí – Dům porcelánu s modrou krví v Dubí ovládla nostalgie. Interaktivní putovní výstava Fenomén Igráček prezentuje desítky podob známé postavičky v různých profesích. Výstava byla vytvořená ve spolupráci s firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně. K vidění jsou i dvě neprodejné figurky malířky porcelánu a cínoveckého horníka, které symbolizují produkci firem v naší lokalitě a které vytvořil Miroslav Svoboda.

Igráček se začal vyrábět v roce 1976 v bývalém družstvu IGRA. Jeho autory byli designéři firmy Jiří Kalina a Marie Krejchová. Postavičky, z nichž první spatřila světlo světa v podobě zedníka, se brzy staly oblíbenými hračkami i meritem zájmu sběratelů. Po zedníkovi následovali policisté, hasiči, zdravotní sestry a další profese. Postupem doby se výroba tematicky rozšířila, a kromě modernizování představitelů jednotlivých profesí vznikl například i rytíř, skateboardista a další postavy.

Výstava v Modrodomě je interaktivní. Děti (a nejenom ony), mají k dispozici hernu s postavičkami Igráčků a příslušnými doplňky, s nimiž si mohou hrát. Součástí projektu je i soutěž o ceny. Výstavu, která je největší sbírkou původních i současných Igráčků, vyráběných nyní firmou EFKO, můžete v Dubí navštívit do 28. června.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru