Zoo se raduje z dalšího významného přírůstku! Narodilo se tu mládě mravenečníka čtyřprstého
Mravenečník čtyřprstý (Tamandua tetradactyla). Foto: Radka Ševcovicová
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Zoologická zahrada Ústí nad Labem přináší zprávu o narození dalšího významného druhu. Je jím mravenečník čtyřprstý (Tamandua tetradactyla), kterého zoo chová od roku 2022.

Mravenečník čtyřprstý nebo také mravenečník stromový je menší ze dvou druhů mravenečníků chovaných v evropských zoologických zahradách. Obývá lesy Jižní Ameriky, kde se živí stromovými termity, které dobývá z termitišť pomocí mohutných drápů a dlouhého jazyka. V Zoo Ústí nad Labem byl chovný pár představen na loňském zahájení sezóny. Tento druh obývá společnou expozici s pásovcem kulovitým a chvostany bělolícími v pavilonu Exotária. Přestože zoo koncem loňského roku přišla o samce, nyní se může radovat z nového přírůstku.

V ústecké zoo jsou chována zvířata, jejichž předci pocházejí z Peru a nemají pro mravenečníky obvyklou černě zbarvenou skvrnu v oblasti hrudníku, která připomíná svým tvarem vestičku. „Mládě se narodilo 30. 3. v ranních hodinách, samice se už od začátku vzorně o mládě starala, a to tak velmi dobře prospívá. Porodní hmotnost činila 306 g. Mládě pravidelně vážíme a kontrolujeme,“ říká chovatelka Radka Ševcovicová. Samice s mládětem se zatím zdržuje v boudě. V další fázi bude možné pozorovat typické chování, kdy matka bude vozit mládě na svém ocase. „Zatím jsme toto chování zaznamenali pouze jednou v nočních hodinách, kdy matka s mládětem na ocase absolvovala dvouminutovou procházku po expozici,“ doplnila chovatelka.

Mláďata mravenečníků nemají vůbec lehký start do života. Hrozí jim nedostatek mateřského mléka, infekce nebo dokonce pád z matčina těla. „Přestože zatím vše vypadá dobře, ještě nemáme vyhráno. První týdny života mláděte jsou vždy nejisté, mládě je velmi citlivé a samice by měla být v naprostém klidu,“ dodává vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

Přesto, že kritická fáze odchovu stále probíhá, zoo považuje narození mravenečníka za velký úspěch. „Mám obrovskou radost z narození tohoto druhu, který chováme v naší zoo teprve od loňského roku. Tento úspěch ukazuje na schopnost chovatelů učit se novým věcem a přijímat nové chovatelské výzvy, které velmi dobře zvládají,“ uzavírá ředitelka Ilona Pšenková.

S ohledem na nově narozené mládě mravenečníka, je v těchto dnech omezen provoz v horním patře pavilonu Exotária. Zoo děkuje za pochopení. Držme mláděti palce!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru