Foto: redakce
Zajímavosti

Krupka – V Krupce v úterý 21. listopadu slavnostně odhalili pamětní ceduli s názvem "Stopy Járy Cimrmana v Krupce". K vidění je před domem na adrese Husitská 73/76.

K degustaci bylo podáváno pivo s názvem Sváťa Pulec, zcela nového pivního stylu Sedák Járy Cimrmana, které je k dispozici ve velmi omezeném množství.

Někdy mezi lety 1906 a 1907 se Cimrman zastavil na jedno od cesty v měšťanském pivovaru v královském horním městě Krupka (Graupen). Původní budova pivovaru stojí dodnes, a je to dům přímo pod tímto domem, na stejné straně ulice. Cimrman stoupal touto strmou ulicí s několika českými nadšenci na známý vrch Komáří vížka (Mückentürmchen), aby v této převážně německy mluvící části Krušných hor (Erzgebirge) prošlapal ryze českou cestu vedoucí z Komáří vížky na známý Cínovec (Zinnwald), který jak sám mistr tehdy prohlásil „lithiem a strdím jest oplývající“.

Foto: redakce

Dal si prý jedno pšeničné pivo, které zde vařili v Brauerei Graupen a údajně řekl: „Pěkné pivo studené, leč nadmíru zkalené“. Povídá se, že při tom šlapání na Komáří vížku mu pivo ve střevech neudělalo dobře a tak pospíchal k výletní restauraci na vrcholu. Doběhl na poslední chvíli a usedl na zdejší toaletě. Zde si prý řádně ulevil a dostal jednu ze svých zásadních geniálních myšlenek. Vynalezl SEDÁCKÝ SUD na zrání piva v přirozené poloze.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru