Foto: Zoopark / Jana Mesteková
Zajímavosti

Chomutov - Zoopark v Chomutově získal novou krev do opičího výběhu. Z Polska před třemi týdny přicestovaly dvě mladé samice makaka magot, které už se pomalu sžívají se zbytkem tlupy.

Dvouleté samice si zoopark dovezl ze zoologické zahrady Wroclaw. „Chtěli jsme naši skupinu makaků oživit, teď jich budeme mít ve výběhu celkem sedm,“ raduje se z úspěšného transportu ředitelka zooparku Věra Fryčová. Naposledy zooparku tlupu rozšiřoval před více než čtyřmi lety, kdy si přivezl dvě samice ze skotského Edinburghu.

Ředitelka prozradila i jména mladých opiček. „Jedna se jmenuje Zuza, což připomíná naši českou Zuzanku, druhá je Zara, což v arabštině znamená ´kvetoucí´,“ osvětlila.

Chovatelé dali oběma samicím dostatek času na aklimatizaci v zázemí, protože u opic je sžívání s nováčky poněkud složitější. „Skupina má jistou hierarchii, do které se musí nově příchozí samice začlenit. A nikdo nechce být poslední, což s sebou může nést všelijaké třenice,“ vysvětluje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Zuza i Zara si tak pobyly dva týdny v zázemí, až poté je chovatelé vypustili do výběhu. A zatím jde všechno dobře. „Třeba hned první den trefily zpátky do zázemí a starší samice jim v tom nijak nebránily,“ poukazuje na první pozitivní signály Brtnický. Chovatelé přesto zatím drží stranou dva samce, kteří by mohli být zpočátku agresivnější. Skupina se tak dá kompletně dohromady zřejmě až za pár týdnů.

Zoopark chová makaky magot už přes čtyřicet let a má za sebou i řadu úspěšných odchovů. Tento druh je jedinou opicí, která volně žije i na evropském kontinentě a v rámci EAZA je zařazen do EEP (Evropský chovný program). V České republice je kromě Zooparku Chomutov chová i pražská zoologická zahrada.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru