Představa umělé inteligence o bytosti, která rozdává dárečky. Ilustrační grafika
Zajímavosti

Česko – Když jsem se jako malé dítě začala zabývat existencí Ježíška, začalo mi samozřejmě nejprve vrtat hlavou, jak může během jediného večera obdarovat všechny děti na celé světě. S prozřením, že dárky dostávám od svým milovaných, jsem tuto otázku přestala řešit a až po mnoha letech jsem se dočetla, že Ježíšek na roznášení dárků vlastně vůbec není sám. Kdo tedy naděluje u našich sousedů a třeba na severu Evropy?

Začněme u našich nejbližších sousedů, s nimiž jsou naše dějiny pevně provázány. Naše zvyky jsou s východními sousedy velmi podobné, a i tam naděluje to úžasné novorozeně, ovšem se jménem Ježiško. I Rakušanům nosí dárek Ježíšek, a to už 24 prosince večer.

V Německu záleží, ve které části země se nacházíte. Zatímco jižní části se děti těší na Jezulátko, kterému se říká ChristKind, na severu země roznáší dárky starý pán Weihnachstmann s dlouhými vlasy a v plášti.

Stejně tak i v Polsku záleží na tom, kde žijete. Na většině území obdarovává svatý Mikuláš. V nejjižnější části pak Ježíšek a v Kašubsku, což je historické území zasahující až k Baltskému moři, nosí dárky Hvězdička. A aby to nebylo tak jednoduché, tak u našich severních sousedů naděluje také Děťátko, stařec s holí či andílek.

A teď to vezmeme pěkně od severu

Na Islandu se děti radují z dárků už několik dní. Přinášejí je totiž postupně skřítci, a to po dobu 13 dní, každý den drobnost, a to přesně od 12. prosince.

V Norsku nosí dárky buď koza krále Olafa, nebo skřítek Julenisse, kterému Norové dávají před dům misku rýžové kaše.

Ve Švédsku, kdybyste zahlédli kouzelného stařečka, řekli byste, že jde o typického Santa Clause, ale tento se jmenuje Jultomten a doprovázejí ho skřítkové.

Zvíře, tentokrát kozel, se jménem Joulupukki (tedy vánoční koze) nosí dárky v sousedním Finsku, kde zaklepe na dveře a dárky jim nadělí. Ano, děti ve Finsku svou kouzelnou vánoční bytost skutečně vidí. A ne, dědečkové či tatínci se nehalí do zvířecí kůže, i když dříve se skutečně snažili v převlecích připomínat kozla. V dnešní době byste na první pohled i zde řekli, že jde o kopii Santa Clause.

V Estonsku nosí dětem dárky Jõuluvana neboli Vánoční stařík, o kterém se traduje, že má velké břicho, dlouhé bílé vousy, brýle a černé boty. V sousedním Lotyšsku je rozdává Otec Vánoc neboli Ziemassvētku vecītis. Do rána si na dárky musí počkat děti třeba v Litvě, kde je pod stromek nosí vánoční dědeček Kalėdų Senelis.

Až z Grónska přiváží dárky dětem julemand, tedy vánoční muž do Dánska. I on je velmi podobný Santa Clausovi.  To ve Velké Británii nosí dárky Father Christmas, tedy Otec Vánoc. Pozor, nepleťte ho dohromady se Santa Clausem, tedy svatým Mikulášem, Father Christmas má původ v době pohanských kultů. To do Irska se už dostal fenomén Santa Clause, ale stále převládá jejich označení Daidí na Nollag, tedy Taťka Vánoc. Všeobecně označení Otec Vánoc se užívá v řadě dalších zemích, třeba ve Francii pod názvem Père Noël.

Mnohem barvitější je to v jižní Evropě. Ale to si necháme zase na příští rok.

A abych nezapomněla, až se nejmenší budou ptát, jak to může stihnout, máte tu další drobnou berličku – nejen, že na to není sám, ale i času mají tyto kouzelné postavy více. S nadílkou na 24. prosince totiž patříme spíše k výjimkám. Ostatní si musí totiž počkat až na další den.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru