Soutok Ohře a Labe. Foto: Povodí Ohře
Zajímavosti

Ústecký kraj – Průtoky ve vodních tocích jsou po proběhlé povodňové epizodě v minulém týdnu aktuálně nadprůměrné, ale vlivem silného mrazu jejich vodnost rychle klesá. S panujícími mrazy očekávají vodohospodáři na vodních tocích tvorbu ledů, které mohou v kritických místech zmenšit průtočné profily a způsobovat přechodné lokální zvýšení hladin ve vodních tocích.

„Výskyt a tvorbu ledových jevů na vodních tocích monitorujeme, zejména na tocích, které jsou na tyto jevy citlivé, jako např. řeka Teplá, Svatava či Chomutovka," informují vodohospodáři.

Na vodních dílech s výskytem mrazů musí proto provést celou řadu zimních opatření. „Například z Podkrušnohorského přivaděče odkláníme podchlazené vody z Krušných hor a vodu v něm zahříváme pomocí teplé vody z elektrárny Prunéřov. Tyto kroky provádíme proto, abychom zabránili zamrznutí tohoto významného vodního zdroje, ze kterého je zásobován lesopark v Chomutově a další odběratelé," vysvětluje Povodí Ohře.

Pro bezpečný pohyb na ledu by jeho tloušťka měla být přibližně 20 cm. Je nutné si uvědomit, že led není na všech místech stejně silný. Důležitým aspektem je např. nestejnoměrné proudění vody pod ledem. Na rybníce se jedná především o místa přítoků vody, výpusti a přepadu. Pokud je u břehu led tenký nebo se zde dokonce vyskytuje voda, led není bezpečný. Významnou roli hraje také kolísání hladiny vodních nádrží a slepých ramenech řek, které zapříčiní, že led neleží přímo na vodě. Při jeho zatížení pak může lehce dojít k jeho prasknutí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru