Zdroj: Astratex.cz
Zajímavosti

Zima není jen frustrace a špatná nálada. Může to být naopak období, kdy děláte věci, které milujete a jindy na ně nemáte čas ani pomyšlení. Zkuste zpomalit a věnovat se relaxaci, čtení, plánování nebo pečení. V článku vám přinášíme pár tipů.

Přeneste se do jiného světa

Venku prší, fouká nebo sněží. Možná dokonce kombinace všech 3 přírodních jevů. Co dělat, když je tma a topení vydává příjemné teplo? Doporučujeme si vzít knížku a začíst se do příběhů z jiných zemí, životů nebo dekád. Čtení knih uklidňuje, rozšiřuje slovní zásobu a zároveň pozitivně rozvíjí empatii. Prožívání cizích příběhů má pro nás jen samá pozitiva, takže se nebojte natáhnout pohodlné legíny, usednout do křesla, zachumlat se pod deku a konečně si otevřít oblíbenou knížku.

Je to ideální aktivita před spaním, protože unavíte oči a bude se vám lépe usínat. K ruce doporučujeme hrnek meduňkového, heřmánkového nebo levandulového čaje. Přímo do postele se hodí podsvícená čtečka, která pomocí elektronického inkoustu unavuje oči úplně stejně jako klasický tištěná kniha. Zároveň si pamatuje, kde jste skončili, kolik vám zbývá do konce kapitoly/knihy nebo si lze dělat poznámky a zvýraznit si část textu. 

Vůni pečených jablek a koření jen tak něco nepřekoná

Kdy jindy se věnovat pečení voňavých dobrot než v zimě? Kořeněná jablíčka v podobě koláče nebo štrůdlu vás zahřejí a vykouzlí úsměv na tváři. A nemusí to být samozřejmě jen jablka, ale i jiné ovoce. Důležité je nebát se používat hřebíček, skořici, kardamom, anýz, badyán a v neposlední řadě zázvor.

Sladké pokrmy prostřídejte se slanými jako je guláš, kari, luštěniny, nádivky, krémové polévky, lasagne, … Dodají energii a na delší dobu zasytí. Větších dávek aromatického koření se nebojte, naopak! A samozřejmě nezapomeňte na chilli

Znáte nějaké relaxační techniky?

V dnešní uspěchané době je těžké si doopravdy vydechnout. Moderní člověk pořád někam spěchá, je ve stresu a tenzi. To má z dlouhodobého hlediska negativní vliv nejen na fyzické, ale i psychické zdraví. Když nefunguje mozek, tak ani tělo. Jsou to dvě neoddělitelné části, bez kooperace se jim nedaří.

Cítíte, že máte ztuhlé trapézy a často vás bolí za krkem? Velký vliv na to má zima (vytahování ramen) a samozřejmě stres. Napětí v hlavě se přesouvá do různých částí těla a nekomfort je na světě. Kromě toho se přestanete soustředit, držet emoce v mezích, jste snadno popuditelní a nic vás nepotěší. I to je důsledek chronického stresu a nezpracovaných emocí. 

Dopřejte tělu vnitřní dovolenou a relaxační pobyt v tom nejluxusnějším hotelu a lázních a naučte se pár uklidňujících technik. Naučit se je není těžké, chce to jen trochu trpělivosti a přečíst si, jak se provádějí, případně si pusťte řízenou relaxaci/meditaci na Youtube

Plánování dovolené a sepsání itineráře

Nejste nadšenec do zimy a už se vidíte někde u moře pod letním sluníčkem? Naplánujte si letní dovolenou! Není nic hezčího, než si udělat nádherné plány a vědět, co vás za pár měsíců čeká. Prohlédněte si různé destinace, mrkněte se na videa a vytvořte si cestovní itinerář

Do takového itineráře si zapište památky, které chcete vidět a s tím i praktické info o otevírací době a vstupném (možná bude lepší koupit on-line několik měsíců dopředu). Díky tomu nebudete překvapení, že je třeba o víkendu zavřeno nebo že zrovna probíhá rekonstrukce. Stejně tak je dobré vědět, jak se v dané zemi chovat, oblékat a jaké tam platí zákony.

Věříme, že se vám z takového plánování udělá příjemné teplo a čekání na léto bude o něco snesitelnější.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru