Ilustrační snímek
Zajímavosti

Jak investovat na americké burze? Ve skutečnosti je to fascinující a potenciálně výnosná činnost. Trhy ve Spojených státech patří mezi největší a nejlikvidnější na světě. Zjistěme tedy, zda to stojí za to a jak začít s tímto dobrodružstvím? Proč si vybrat americkou burzu?

Google, Apple nebo Amazon – to jsou jen některé společnosti působící na americké burze. Důvodů, proč se investoři z celého světa (včetně České republiky) zajímají o burzu v USA, je však více:

snadný přístup k informacím ovlivňujícím ceny akcií – souvisí to mimo jiné s rozvinutějšími ekonomickými informačními odděleními v tisku,

mnoho odborníků – sdílejí své pozorování a prognózy, často také prozrazují, jak investují své prostředky,

přístup k mnoha nástrojům – jde o nástroje, které výrazně usnadňují investorům obchodování s akciemi, ETF fondy a dalšími nástroji.

Americká burza se vyznačuje také vysokou likviditou. Zároveň někteří investoři (zejména začátečníci) chybně předpokládají, že nákup akcií velkých amerických korporací je jednoduchý způsob, jak vydělat peníze. I u velkých společností však není jistota, že jejich ceny neklesnou, což může vést ke ztrátě. Pohlíží-li se však na dlouhodobé výsledky takových indexů, jako je S&P 500 nebo US Tech 100, můžete být optimističtí.

Kde si otevřít makléřský účet s ohledem na americkou burzu?

Pokud patříte mezi investory, kteří chtějí investovat na americké burze, zřejmě uvažujete, kde si otevřít makléřský účet. Nemusíte si vybírat makléřskou společnost působící na území Spojených států – může to být také evropský subjekt, který nabízí akcie amerických společností.

Při porovnání nabídek makléřských účtů si všimněte:

výše měsíčních poplatků – můžete platit například za vedení makléřského účtu a můžete být povinni vložit počáteční částku, např. 5000 dolarů,

výše provizí, spreadů a dalších poplatků spojených s prováděnými transakcemi – ovlivní výši vašich příjmů,

bezpečnost – může být posuzována z různých hledisek; je vhodné například zkontrolovat, zda mohou aktuální investoři využít podporu expertů nejen v technických záležitostech.

Jak investovat do akcií firem na americké burze?

Americká burza nabízí široké možnosti investování. Pokud právě uvažujete o této burze, nemusíte nutně kupovat akcie vybraných společností – můžete také využít alternativních řešení. Mezi ně patří:

CFD kontrakty – kontrakty na rozdíl v kurzech využívají finanční páku a jsou proto určeny především zkušeným investorům,

ETF fondy – stále získávají na popularitě zejména díky nižším nákladům a možnosti investovat do akcií mnoha společností.

Bez ohledu na to, do čeho plánujete investovat na americké burze, musíte si uvědomit rizika. Abyste minimalizovali ztráty, postupujte v souladu se základní zásadou diverzifikace investičního portfolia.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru