Foto: Deposithphotos
Zajímavosti

Králíkárny byly ještě nedávno neodmyslitelnou součástí každého vesnického stavení. S přesunem lidí do měst ale králíkáren začalo ubývat. Alespoň na čas. Dnes se totiž chování králíků opět vrací do módy. A to jak těch v králíkárnách, tak i jako domácích mazlíčků, třeba v paneláku. Chcete také začít? Máme pro vás pár tipů jak na to!

Optimální teplota pro králíky

Králíci jsou taková klasická středoevropská zvířata. To znamená, že jsou velmi dobře vybaveni na většinu teplot, se kterými se u nás mohou setkat. Úplně nejlepší venkovní teplota je pro ně ta termoneutrální, která se pohybuje v rozmezí od 15 °C do 15 °C. Špatně se nebude mít ale ani v teplotách nad 20 stupňů ani kolem 5 °C

Horká léta snášejí králíci o něco hůře, v zimě je hřeje zimní srst a tukové zásoby.

Kolik dopřát králíkům prostoru?

Pro králíky je pohyb zásadní a chov v kleci nebo samotné králíkárně rozhodně není dostačující. Každý králík by měl mít venkovní výběh alespoň o velikosti 6 m2, přičemž platí, že čím více králíků, tím větší výběh byste jim měli dopřát.

Výběh by měl být samozřejmě zabezpečen jak před útěkem králíků, tak i před predátory. Toho nejlépe dosáhnete s ohradníkovou sítí pro králíky.

Králík je společenské zvíře, samotou ho trápíte

Dalším důležitým bodem, který nejde nezmínit je to, že králíci potřebují společnost. Stejně jako morče, ani králíka byste nikdy neměli chovat samotného. Králík bez králičího parťáka bude vždy nešťastný, i kdybyste si s ním hráli celé dny.

Chováte králíky v králíkárně a máte je venku i v zimě? Pak to platí dvojnásob, právě tulením se králíčci zahřívají.

Čím vybavit králíkárnu?

Pokud jste se pro králíka už definitivně rozhodli, ještě se vám bude hodit seznam vybavení králíkárny. Co by vašim králíčkům nemělo chybět?

  • Vhodná podestýlka,
  • toaleta pro hlodavce,
  • krmítko,
  • jesle na seno,
  • miska na vodu / (termo)napáječka,
  • dostatek hraček.

Jak králíky krmit?

Hlavní složkou krmiva králíka by mělo být seno, toho by měl mít stále dostatek. Další složkou potravy je zelenina jako je mrkev, petržel, fenykl nebo listový salát. Další složkou stravy jsou granule, ty by ale neměly tvořit její hlavní složku. Jako odměnu můžete králíkovi občas podat kousek ovoce nebo bylinky. Bylinky ve formě sušené nebo čerstvé. Ty můžete pěstovat jak na zahrádce, tak ve na balkoně.

Hlavní složkou potravy králíka by mělo být seno, které by měl mít stále k dispozici v dostatečném množství. Důležitou součástí jeho jídelníčku je také zelenina, jakou je například mrkev, petržel, fenykl nebo listový salát. Vyhněte se zelenině, která je příliš vodnatá nebo nadýmavá. Granule mohou být součástí potravy, avšak neměly by dominovat v jeho jídelníčku. Jako odměnu je možné občas podávat králíkovi kousek ovoce nebo bylinek, buď ve formě sušené nebo čerstvé. Bylinky můžete pěstovat jak v zahradě, tak ve speciálních květináčích na balkoně.

Ale nejdůležitější je samozřejmě vaše pozornost a nadšení. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru