Uplynulý školní rok v Chemparku Unipetrolu: 500 studentů, jedenáct absolventů a chemická olympiáda
Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Litvínov – Téměř dvacet pedagogů z Ústeckého kraje se sešlo se zástupci Unipetrolu, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Unipetrol výzkumně vzdělávacího centra, aby shrnuli vzájemnou spolupráci během školního roku 2016-2017.

Díky společně organizovaným exkurzím navštívilo chemický areál 489 studentů a pedagogů z devatenácti středních škol. Vysokoškolská studia dokončilo jedenáct absolventů. Chempark jako první průmyslový závod v historii hostil finále celostátní soutěže Chemická olympiáda. Významným přínosem bylo spuštění Nadace Unipetrol, která nabízí studentům a školám finanční pomoc ve výši šest milionů Kč.

Půldenním setkáním v areálu chemického závodu v Záluží u Litvínova uzavřeli zástupci středních škol, Unipetrol výzkumně vzdělávacího centra, Univerzitního centra VŠCHT Praha - Unipetrol a společnosti Unipetrol školní rok 2016-2017. Všechny přítomné pojí společný cíl – popularizovat studium chemie, zlepšit studijní podmínky a zvýšit možnosti uplatnění absolventů na trhu práce. Intenzívní spolupráce přinesla konkrétní výsledky v podobě řady aktivit pro studenty a učitele.

Během uplynulého školního roku zavítalo do areálu Chemparku v Litvínově-Záluží bezmála 500 studentů z devatenácti středních škol, aby se seznámili s výzkumnými a výrobními procesy největšího chemického závodu v České republice a propojili si tak své teoretické znalosti s praxí. Byli mezi nimi i studenti učitele Vladimíra Šmahaje z pražského Gymnázia Jana Keplera, který byl vyhlášen Chemikářem roku 2017v soutěži Zlatý Ámos: „Návštěva, kterou člověk v běžném životě jen tak nezažije, může být pro studenty obrovskou motivací při výběru budoucího povolání,“ pochvaloval si možnost exkurze Vladimír Šmahaj.

1707unipetrol2

Foto: Unipetrol

Na konci ledna se v litvínovském Chemparku konalo finále 53. ročníku Chemické olympiády, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a organizuje VŠCHT Praha. Soutěže se zúčastnilo 47 nejlepších středoškoláků ze všech krajů republiky a letos poprvé v historii se finále uskutečnilo přímo na půdě průmyslového podniku.

Studijní rok také uzavřelo Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol. To leží přímo v areálu litvínovské chemičky a letos v něm 36 studentů studovalo čtyři vysokoškolské obory. Jedenáct z nich svá studia úspěšně dokončilo odevzdáním bakalářské, diplomové či disertační práce.

Dalším významným milníkem bylo založení Nadace Unipetrol na podporu středoškolským a vysokoškolským studentům a středním školám. „Zřízení nadace je dalším vkladem do budoucnosti chemického průmyslu, vědy a výzkumu. Otevřeli jsme příležitost ke vzdělání co největšímu počtu studentů, nezávisle na původu či sociálním zázemí. Zcela konkrétní formou a reálnou sumou ve výši šest milionů korun ročně,“ řekl Andrzej Modrzejewski, generální ředitel skupiny Unipetrol.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru