Krušné hory - Reliéf České republiky je nejvýraznější v našich hraničních oblastech. Pohoří zkrátka kopírují české hranice, téměř v celé jejich délce. Právě do těchto horských oblastí vezme diváka v osmém díle dokumentární cyklus Krajinou domova režiséra Petra Krejčího. Konkrétně se filmaři podívali do Krušných hor a do Beskyd. Tento díl se bude vysílat 26. října v 21:30 hodin na ČT2.

V české krajině snad nejsou k nalezení více odlišné krajiny než právě Krušné hory a Beskydy. Krušné hory na západních českých hranicích ještě před dvaceti lety platily za hrůzný příklad průmyslové devastace krajiny. Místní lesy postupně podlehly kyselým dešťům. Nicméně to je už naštěstí minulostí. Dnešní návštěvník Krušných hor by stopy dřívější zkázy sotva postřehl. Hřebeny těchto hor jsou z velké části ploché. Proto se zde přirozeně vyvinuly typická rašeliniště a mokřady. V těchto horách nachází svůj domovo poměrně početná populace vzácných tetřívků obecných.

Beskydy na východních hranicích jsou přírodně nejzachovalejší hory ČR. Pořád jsou zde k nalezení původní horské pralesy nepostižené monokulturním smrkovým hospodářstvím, ve kterých se to samozřejmě hemží bohatou faunou a florou. K nejvzácnějším živočišným druhům zde patří bílá sova – puštík bělavý, který se proslavil i na stříbrném plátně a to jako sova Hedvika – věrná to společnice Harryho Pottera.

To všechno bude divák moci obdivovat v dech beroucích záběrech cyklu Krajina domova, jehož štáb využívá k zachycení krajiny těch nejmodernějších filmařských postupů. I osmý díl doprovodí svým hudebním podkresem a komentářem Jan Maxián. “Celý pořad nabízí nejen nádherné pohledy na náš domov, ale podporuje i emoce, která nám krajina nabízí. Také tak trochu provokuje otázkami, jak bychom si mohli více vážit toho, co máme, kde žijeme a jak žijeme. A nabízí rady, co dělat, aby se nám i všemu okolo nás dařilo lépe. Radost ze života a oslava krásy. To je pro mě "Krajinou domova.“ Říká Jan Maxián.

pořadem provází: Alois Švehlík, Jan Maxián režie: Petr Krejčí // hudba: Jan Maxián // dramaturgie: Alice Růžičková // vedoucí výroby: Jana Kabátová // kreativní producent: Petr Kubica
ukázku tohoto dílu naleznete na tomto odkazu: https://mab.to/SxsF6I6Qh

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru