VIDEOREPORTÁŽ: Takto vznikají nové křižovatky. Pomáhají počítačové programy
Jiří Nedvěd z projekčního ateliéru NE2D PROJEKT.
Zajímavosti

Most - V Mostě se řeší problémové křižovatky, na kterých řidiči často zmatkují, nebo nedávají přednost. Vyřešit by se mohly přestavbou na okružní křižovatky.

Jak taková studie vypadá a jaké jsou jejich výhody? Na to nám odpověděl Ing. Bc. Jiří Nedvěd, zastupitel města Mostu a majitel firmy NE2D projekt, která se návrhem těchto křižovatek zabývá.

Proč je okružních křižovatek v Mostě tolik a jaká je jejich výhoda?

Ono jich zase tolik není, kdyby ostatní města měla tu možnost mít tolik okružních křižovatek, tak by je měla také. Okružní křižovatka má největší výhodu v tom, že má minimálně o jeden kolizní bod méně, upravuje rychlost v dopravním proudu a má vysokou propustnost.

Jak se taková křižovatka navrhuje?

Používáme takzvanou mikrosimulaci, kde si naprogramujeme, aby auta jezdily pomaleji na okružním pásu a aby si dávali přednost. Zakomponujeme do toho i chodce, aby dávali přednost a také si tam dáme intenzity. Potom můžeme vědět, jakou kapacitu ta křižovatka má, při jaké intenzitě zkolabuje a případně jí upravit. Potom jdeme do fáze kreslení, kdy si nejdříve vytvoříme situaci a pak vytvoříme 3D model.

https://www.youtube.com/watch?v=2inOOmX2rT8

Společnost NE2D projekt je primárně dopravní kanceláří. Zabýváte se ale také jinými projekty?

Nezabýváme se jenom dopravou, já osobně se zaobývám vizualizací, dělám vizualizaci rodinných domů a občas i dopravních staveb a nebo staveb jiných, například kluziště. To si ale si lidi nedokázali tak dobře představit a stala se z toho strašná kauza.
Nakonec to byl dobrý projekt, strašně se povedl. Přes 1400 návštěvníků si myslím, že je dobrá návštěvnost.

A co Vaše pozice v zastupitelstvu? Není to cesta k získání více veřejných zakázek?

10% všech zakázek, které děláme, je pro naše město, jinak všechny ostatní zakázky jsou mimo. Těmi největšími městy, kde děláme, je Chomutov, Děčín a Doksy. V Doksech jsme už v podstatě takoví generální projektanti.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru