Klášterec nad Ohří - Patnáct domácích i zahraničních investorů podnikajících v nejrůznějších průmyslových odvětvích, působí v klášterecké Průmyslové zóně Verne. Pracovní uplatnění zde zatím našlo více než 2 000 zaměstnanců nejen z Klášterce nad Ohří a okolí, ale třeba i ze vzdálenějšího Mostu. Nejnovějším přírůstkem, v němž najdou uplatnění další stovky zájemců o práci, je společnost BENTELER Automotive, nadnárodní výrobce automobilových dílů.

V případě realizace kláštereckého závodu získala významnou zakázku ČEZ ESCO. Tou je dodávka, montáž a provozování zařízení na výrobu stlačeného vzduchu a chladu a desetiletý kontrakt na dodávku těchto komodit. Realizaci zakázky se ujala firma ČEZ Energetické služby, dceřiná společnost ČEZ ESCO.

Strojírenský areál Benteler o rozloze čtyř hektarů se nachází v průmyslové zóně Verne u Klášterce nad Ohří a práci v něm najde až 700 zaměstnanců. Společnost ČEZ ESCO v novém závodě vybudovala technologii stlačeného vzduchu o instalovaném příkonu 600 kW, s možností rozšíření kapacity strojovny až o 50 %, a technologii výroby chladu o nominálním výkonu 2 250 kW s plánovaným navýšením o 450 kW. Dále v závodu instalovala rozvody chladu a dvě chladicí věže s celkovým jmenovitým výkonem 6 700 kW.

„Zákazníkovi dodáváme stlačený vzduch a chlad jako službu. To znamená, že ušetří na vstupních investičních nákladech za technologie a neřeší servis a provozování celého systému,“ říká ředitel pro průmyslovou energetiku v ČEZ ESCO Michal Židek. „Instalované technologie jsou nejmodernější svého druhu a mají oproti standardnímu řešení výrazně nižší provozní náklady.“

2103benteler2

Nová realizace dokazuje ambici společnosti BENTELER v oblasti udržitelnosti, a zacházení s potřebnými cennými zdroji pro výrobu. Související odpovědností a otázkami pečlivého využívání těchto zdrojů a ochranou životního prostředí se firma zabývá velmi vážně. Jde zejména o efektivní výrobní procesy a ekologické technologie vyrábějící pro zákazníky a chránící životní prostředí. Firma se kromě toho aktivně podílí na životě v lokalitách, kde má výrobní závody. Jde o dobré sousedské vztahy a společnou budoucnost, a to jak v případě nového závodu v Klášterci i v dalších více než 70 závodech po celém světě.

O výrobu stlačeného vzduchu se stará čtveřice kompresorů pracujících na dvou tlakových úrovních 8,5 a 19 bar. BENTELER využívá stlačený vzduch standardně jako zdroj energie pro pneumatické nářadí, upínky a lineární pohony. V závodu v Klášterci ho však ve velké míře používá i při provozu moderních laserových obráběcích center. Ta paprskem ořezávají kontury výlisků z vysokopevnostních ocelí, které následně tvoří prvky pasivní bezpečnosti skeletu osobních automobilů. Zákazníci společnosti BENTELER těží z nejvyšší úrovně inženýrských a výrobních znalostí - dosažení dokonalosti v systémových řešeních.

Srdcem systému chlazení je pět strojů osazených turbínovými kompresory Turbocor, které se vyznačují nízkou spotřebou energie, vysokou efektivitou a spolehlivostí provozu, což je pro tento typ výroby zásadní. I výpadek provozu v řádu několika hodin má v sektoru automotive za následek ztrátu v řádech milionů korun.

2103benteler3

„Pro nás je zásadní, aby provoz instalovaného zařízení byl efektivní, spolehlivý a hospodárný. Celý výrobní komplex byl navržen s ohledem na co nejlepší poskytování služeb našim zákazníkům,“ říká výkonný viceprezident pro region severní a východní Evropy divize BENTELER Automotive Petr Marijczuk. „Máme rekuperační systémy pro rekuperaci tepla, energeticky účinné osvětlení a také odpadní teplo z kompresorů. Očekáváme, že odpadní teplo z továrny bude pokrývat většinu potřeb zařízení pro vytápění a ohřev vody. Vedle finančního hlediska máme na paměti také ekologické aspekty a snažíme se o zanechání co nejmenší možné uhlíkové stopy. Při vývoji řešení totiž dbáme na celospolečenské zájmy a životního prostředí.“

Firma BENTELER působí v klášterecké průmyslové zóně Verne. Ta vznikla v devadesátých letech 20. století z aktivity ČEZ, který uskutečnil rekultivační projekt v lokalitě bývalého úložiště popelovin Elektráren Prunéřov. Vznikla tak zóna o rozloze 140 hektarů, přičemž pozemky to neskončilo, ČEZ se rovněž podílel na přípravě celé infrastruktury částkou 70 milionů korun. Průmyslová zóna VERNE získala v letech 2001 - 2003 celkem tři ocenění vládní agentury CzechInvest, a to dvě v kategorii "zóna s největším společenským přínosem" a jedno v kategorii "zóna s nejvhodnějším urbanistickým řešením".

Ota Schnepp

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru