VIDEOREPORTÁŽ: Děti na 7. Základní škole v Mostě natáčejí filmy a jsou v tom úspěšné
Děti na 7. Základní škole v Mostě natáčejí filmy. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Most - Žáci ze sedmé Základní školy v Mostě se v těchto dnech věnují nejen učení, ale také něčemu velmi zajímavému. Před osmi lety je k tomu jako tehdejší prváky přivedla učitelka na nižším stupni Pavlína Havelková.

„Je to animace do škol. Takže vlastně využíváme animované filmy v rámci výuky. V projektu jsme čtyři roky, pořádá to plzeňská animační škola. Tato třída je opravdu tím výjimečná. Chtěli bychom společně, aby děti u animování zůstaly i v deváté třídě. Uděláme v příštím roce průřez jejich tvorby za všech osm let,“ uvedla Pavlína Havelková a pověděla nám také o úspěchu, který mají školáci již za sebou: „Tato skupina má za sebou i velký úspěch, ve 3. třídě se umístila na 2. místě v mezinárodní soutěži Anifest v Teplicích, takže jsem na ně moc hrdá a jsem ráda, že tímto způsobem jim můžeme dát něco do budoucna.“

Děti tak díky tomuto projektu poznají, jak se tvoří animovaný film. A nejen to, ony ho také od začátku do konce samy vyhotoví. Pod vedením zkušených animátorů, mezi nimiž je i Martina Horáčková, vedoucí animátorka z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské university v Plzni.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=eKmZ50d_DwA

Jaké příběhy děti zpracovávaly? „Vymýšlely příběhy svých vlastních hrdinů. Jeden příběh je sci-fi, spojený s fantasy. Což je zajímavé, že promýšlejí, co se stane, když se fantasy svět promění ve sci-fi svět. Druhý příběh je akční sci-fi z města Mostu, děti používají na pozadí filmu své fotky Mostu a vytváří sci-fi město. Třetí příběh je hororový, příběh čtyř holek, který je postaven na vlastní autobiografii a čtvrtý příběh se vyvíjí v takovou politickou satiru,“ doplnila Horáčková.

Náměty filmů děti vymyslely zcela samy. Zajímavý je průběh toho, jak postupně námět rozvíjí a zpracovávají do děje, který by mohl uspět. Přitom se opírají o to, co je zajímá. O hrdiny z filmů, komiksů či videoklipů nebo nastavují generační témata.

„Teď děláme zrovna scénu, kdy posedne naši postavu zlý démon. Nabíráme každým rokem nové zkušenosti a můžeme střídat techniky, protože jich je hrozně moc, takže už teď vlastně zase děláme něco nového a zkoušíme různé nové věci,“ prozradila žákyně osmé třídy Tereza Růžičková, která se do projektu zapojuje již od první třídy. Co Terezku na animování nejvíc baví? „Asi to vyrábění a vymýšlení nových věcí, a že v animaci se vlastně může stát cokoliv, co chceme.“

Foto

Do projektu se zapojily i mladší děti, z třetí třídy, které přesto mají za sebou již tříletou zkušenost. Jejich paní učitelka věří, že jim zápal pro film vydrží také až do osmé třídy. Tématem jejich filmů byla příroda.

Ředitelka školy Libuše Hrdinová je právem na své děti hrdá: „Jsem hodně pyšná a myslím, že nejen já, ale i rodiče. Cením si tohoto projektu z důvodu možnosti projektového vyučování, kdy děti pracují v kolektivu, skupinově a myslím si, že tato metoda učení je pro naši školu a vůbec pro všechny žáky to nejlepší.“

Rodiče chodí své děti podporovat a pomáhají jim s různými pracemi, třeba s vystřihováním postav. A nezapomínají ani na občerstvení z domácí kuchyně.

„Někteří rodiče se třeba poprvé setkávají se světem animovaných filmů, takže jsou i zvědavi, jak vůbec probíhá výuka projektového vyučování. Jsem ráda, že mohou do školy přijít a vidět práci svých dětí,“ doplnila Libuše Hrdinová.

Škola v ulici Jakuba Arbesa v Mostě umožňuje dětem věnovat se mnoha koníčkům a různým zajímavým i netradičním činnostem. Právem se proto řadí mezi nejlepší základní školy v Mostě. Děti se tu díky animování filmů nejen naučí něco, k čemu by se běžně vůbec nemohly dostat, ale možná jim to pomůže nastavit směr, kam se v budoucnu ubírat a minimálně jim zlepší diváckou schopnost rozlišovat kvalitu nejen animovaných filmů.

Psali jsme o 7. ZŠ

{article 74670}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru