Panenka Shirley Temple. Foto: Sběratelé panenek
Výlety

Kladensko – V Hobšovicích můžete nově navštívit Minimuzeum panenek. Najdete zde opravdu zajímavé exponáty a rarity. S Veronikou Janurovou jsme si povídali o tom, jak sbírka vznikla.

Kdy jste s muzeem začali?
Staré panenky sbírám již asi pět let a na jedné výstavě jsem se potkala s Lukášem Novotným, který sbírá pokojíčky, domky a doplňky. Jelikož jsme zjistili, že bydlíme nedaleko od sebe, domluvili jsme se, že si založíme zapsaný spolek Sběratelé panenek, z.s. a společně budeme pořádat výstavy, besedy, akce pro veřejnost, přednášky ve školách a domech pro seniory apod.

Během roku 2023 se nám podařilo uspořádat v okolí hodně akcí, mezi nimi prodloužené víkendové výstavy ve Slaném, Libochovicích, Žatci, výstava v Roudnici, přednáška v kladenské knihovně a ve školách a domovech pro seniory. Mnoho z návštěvníků litovalo, že nemohou akci zhlédnout vícekrát, například s rodinou či kamarády, protože je časově omezená a tak nás to přivedlo na myšlenku, vytvořit a otevřít někde v rámci Kladenska či Slánska stálou expozici. Hledání prostoru bylo opravdu dlouhé a složité, ale povedlo se a my jsme tak mohli od února roku 2024 otevřít naše stálé místo, kde se s námi můžou návštěvníci i naši příznivci pravidelně setkávat.

Pamatujete na svou první panenku do sbírky?
Svoji první panenku jsem si koupila ještě jako mladá za první vydělané peníze na brigádě, na další panenky jsem si pak musela počkat skoro dvacet let. První panenkou byla stará panenka s porcelánovou hlavou, vyrobená v porcelánce v Doubí u Karlových Varů, dnes už mám od tohoto výrobce ve sbírce více panenek.

Co dnes nabízí vaše sbírka? 
V muzeu jsou k vidění jak panenky, nábyteček, pokojíčky, domečky a doplňky, starožitné, tak i retro. Zhruba od roku 1910-1980. zastoupeny jsou různí výrobci, jak ze zemí evropských, tak i například z USA, Japonska či Jižní Ameriky.

Doplňujete stále svou sbírku?
Ano sbírka se neustále rozrůstá a to i díky návštěvníkům našich akcí i muzea, kteří nám svěří svoji panenku či hračku a jsou rádi, pokud je jejich hračka vystavena a dělá radost dále. Máme zde i kočárky, plyšáky, autíčka a momentálně výstavu retro hraček.

Dají se v panenkách vysledovat nějaké trendy?
Určitý trend se dá vysledovat například ve sběratelství těchto předmětů, v poslední době jsou sběrateli velmi vyhledávané hračky, ať už panenky, autíčka, pokojíčky apod., z dob jejich dětství. Hodně vyhledávané jsou tedy československé retro hračky, tedy od firem HAMIRO, Gumotex, Dubena, Igra, Fatra, Technoplast. Z technických hraček pak například Merkur apod.

Jak máte nyní otevřeno, kde sídlíte a změní se nějak otevírací doba na jaře?
Nyní je otevřeno každou neděli od 14-16 hodin, muzeum se nachází v Hobšovicích 20 (bývalá prodejna), otevíráme i v mimořádných termínech, například u příležitosti Hobšovické moto burzy 30. 3. Během sezony chceme otevírací dobu prodloužit, veškeré aktuální info je na FB stránce. Spolek plánuje opět víkendové výstavy, tentokráte v Neratovicích, Rakovníku a v Žatci a rovněž bude výstava v muzeu – tentokráte v Novém Strašecí.

Jaké zajímavé exponáty je možné najít ve vaší sbírce?
Italské panenky – v Itálii zdobily pokoje panenky ve skvostných šatech s vlasy, které nebyly určené k česání. Byly vyráběny nejčastěji ve velikostech 60 nebo 70 cm s různými barvami vlasů a očí.

Käthe Kruse panenky, které byly velmi odlišné od tehdejších panenek, vzbudily velký rozruch. Nejstarší panenky mají smutné obličeje, aby odrážely smutek první světové války. Panenky jsou značeny na chodidlech.

Shirley Temple byla pravděpodobně nejpopulárnější dětskou hvězdou v Americe. Panenka vstoupila na trh v roce 1935 a ke každé panence byla přiložena fotografie a spona se jménem Shirley. Tato panenka byla vyrobena společností Novolit, její formu pak převzal n.p. Technoplast. Panenka získala s ohledem na svůj vzhled nelichotivou přezdívku Marta nebo Gotwaldovka.

Panenky Kokeshi jsou dřevěné panenky pocházející ze severovýchodního Japonska. Často se dávaly jako dárek právě narozenému dítěti a na zadní stranu se napsalo jméno novorozence.

Panenka se dvěma obličeji. S jedním panenka spinká, s druhým se rozčiluje.

Čajenky – 19/20. století, doplněk interiéru (termoska, schránka na šperky, bonbony), koupilo se tělíčko a nohy, sukně se ušila nebo uháčkovala.

Kewpie je americká panenka, nosila se pro štěstí do 1. světové války, jedná se o chlapečka – andílka pro štěstí.

Hrobovky – J. Amerika (Peru), etnické panenky, 1970-1980 z původních tkanin (z let 1000-1470) šity panenky a upomínkové předměty

Habešánek – první charita, 1935 Itálie napadla Habeš (Etiopie), mít Habešánka je otázkou prestiže, je jich málo.

Budoárky – Francie, tyto panenky nebyly určeny k hraní. Zdobily se jimi obývací pokoje.

Gumotex – Břeclav, nejznámější František (panenka, která se mohla koupat), Zuzanka voňavka, Honzík, Alenka, Emánek, miminko Laděnka

HAMIRO-tortulon – původní firma znárodněna, v roce 1950 velká firma (11 závodů), v Rokycanech plyš, v Příbrami panenky, chodičky, mluvičky, z tortulonu, později z plastu

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru