Při modernizaci tramvajové trati projde zásadní proměnou i křižovatka u bývalého kina Svět. Foto: redakce
Litvínov

Litvínov – Litvínovští zastupitelé při čtvrtečním jednání odsouhlasili záměr Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova, a. s., s pokračováním modernizace tramvajové trati. Zavázali se také ke spolufinancování obou akcí.

Ve městě se jedná o úsek od nádraží v Litvínově po točnu na Východě. Druhý úsek vede od Záluží směrem na Most. Pokladnu města to bude stát podle prvních odhadů během následujících tří let 195 milionů korun.

„Modernizace trati vedoucí na území našeho města se netýká jen samotného kolejiště, ale i komplexního řešení několika křižovatek ve městě. Ta nejzásadnější proměna se dotýká křižovatky ulic 9. května, Smetanova, Jiráskova, Tržní. Podle plánů zde vznikne kruhový objezd, tramvaje budou projíždět jeho středem, když bude tramvaj přijíždět ke křižovatce, budou provoz řídit semafory,“ připomněl plány města místostarosta Karel Rosenbaum.

Po proměně mají být bezpečnější i další místa u tramvajové trati, například křižovatka na Východě. „Vznikne tam přestupní miniterminál. V současné době je zde velice dlouhý přechod pro chodce, který je poměrně nebezpečný. Místní lidé jsou zvyklí a vědí kudy kam, ale když přijede někdo cizí, je z této křižovatky velmi rozpačitý a vznikají nebezpečné situace," podotkla starostka Kamila Bláhová.

Schválení návrhu bylo logickým krokem, pokračování modernizace tramvajové trati bylo totiž podmínkou už pro zahájení první části modernizace. Pokud by se nepokračovalo, dopravní podnik by musel již proinvestované dotace vrátit.

„Navazujeme tímto na usnesení našeho zastupitelstva z března 2023,“ odůvodnila toto rozhodnutí starostka Litvínova Kamila Bláhová. „Dopravní podnik připravuje kromě modernizace trati některé další aktivity, jejichž financování je tímto Prohlášením řešeno. Částka 89 milionů je určena na modernizaci a rekonstrukci tramvajové trati v úseku mezi městy Most a Litvínovem-Zálužím a částka 106 milionů je určena na modernizaci tramvajové trati přímo v Litvínově, v úseku od dopravního terminálu ke Krušnohorské poliklinice Litvínov, kde už má dopravní podnik, který bude modernizaci realizovat, přislíbenou dotaci z Operačního programu Doprava,“ upřesnila starostka.

Zahájení obou částí modernizace je naplánováno na příští rok, logicky se bude dopravní podnik snažit o souběh. Hotovo má být do konce roku 2027. „Připravujeme nejen samotnou akci, ale snažíme se získat další autobusy na zajištění náhradní autobusové dopravy a někteří řidiči tramvají se přeškolí právě na řidiče autobusu,“ podotkl dopravně technický náměstek Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Vladimír Šefr.

Kolik celá akce bude stát se momentálně jen odhaduje, probíhá projektová příprava a konečné ceny vzejdou z veřejné soutěže na dodavatele. Už nyní je zřejmé, že se tato investice bude pohybovat ve výši okolo jedné miliardy korun. Dotace, kterou má dopravní podnik přislíbenu i z evropských peněz by měla pokrýt 80 % nákladů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru