OBRAZEM: Takový výhled na Most asi neznáte. Tak se tam vydejte
Lehké opevnění vzoru 36 s výhledem na Most. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Mostecko – Máte rádi historii? A výlety do krajiny? Pak pro vás máme jeden tip. Podívejte se na město Most také odjinud, než z Hněvína.

Ačkoliv řada betonových opevnění ze 40. let na Mostecku převážně kvůli těžební činnosti zanikla, dají se některé malé pevnůstky i na dohled od Mostu stále najít. Dvě lehká opevnění vzoru 36 najdete hned vedle silnice a kousek za ní vedoucí ke skládce Celio. Z hlavní silnice mezi Mostem a Litvínovem odbočíte na Kopisty a na křižovatce před Podkrušnohorským technickým muzeem odbočíte vpravo dále k Celiu. Na dohled od sebe najdete dvě pevnůstky, každá malinko jiného typu. První téměř u vjezdu do Celia je pěkně odkrytá, se zadní stěnou prakticky otevřenou zřejmě po nepovedeném odpalu. Můžete tak bezpečně nahlédnout dovnitř.

A pohledem na druhou stranu můžete při pěkném počasí velmi dobře pozorovat velkou část Mostu za velkým jezerem. Náš tip: Zvlášť pěkný výhled je zde za slunečného počasí při západu Slunce.

Při cestě se můžete také zastavit u větší poškozené pevnůstky vzoru 37. Pozor, dále od silnice směrem k jezeru se nepouštějte, jde o staveniště a upozorňují vás na to cedule.

Přesnou polohu existujících i již zaniklých opevnění můžete zjistit třeba na této adrese.

Foto

2903bunkr02

2903bunkr03

Lehké opevnění ze mosteckým jezerem. Foto: Oldřich Hájek

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru