Černí havrani se sjedou do Mostu a veřejnost prvně spatří nový hornický památník
Vizualizace budoucího památníku. Zdroj: město Most
Co se chystá

Most - Druhý zářijový víkend se do Mostu sjedou zástupci hornických měst a hornických spolků. Most již po druhé, prvně to bylo v roce 2008, bude hostitelem setkání hornických měst a obcí, tentokrát v pořadí již pětadvacátého.

Původním záměrem bylo spojit setkání s tradiční Mosteckou slavností a vytvořit tak lákavý program jak pro návštěvníky z řad hornické veřejnosti z celé republiky i zahraničí, tak pro místní obyvatele. Bohužel koronovirová situace plány zpřetrhala a Mostecká slavnost byla z pochopitelných důvodů zrušena. Setkání hornických měst se, byť v programově omezené variantě, uskuteční.

První zástupci hornických měst a spolků do Mostu přijedou v pátek 10. září, další dorazí v sobotu. Počítá se s účastí více než padesáti spolků a měst, což čítá přes tři stovky lidí. Program pro hornickou veřejnost se bude odehrávat v divadle, v Radničním parku a na náměstí. Součástí programu bude i odhalení památníku hornických tradic a důlních neštěstí, které se uskuteční v sobotu 11. září v 11 hodin na náměstí Velké mostecké stávky (před REPRE). Hornický průvod k němu vyrazí pět minut před jedenáctou z 1. náměstí. Na odhalení pomníku, k němuž dojde za účasti primátora Jana Paparegy, radního Vlastimila Vozky a autorů památníku manželů Klaškových, je zvána i široká veřejnost. Akt bude zahájen hornickou hymnou v podání místní kapely Mostečanka.

Veřejnost bude moci také sledovat hornické ceremoniály, k nimž patří předání putovního praporu, který Most převezme od Žacléře, či předávání stuh praporečníkům. Ceremoniály budou následovat po odhalení pomníku, ale už v prostoru 1. náměstí, a potrvají zhruba do 13 hodin. Odpolední a večerní program pak nejen horníkům, ale i široké veřejnosti zpříjemní několik kapel, mezi nimi například Vojtaano nebo DivNá Bára. Na náměstí bude připraveno také občerstvení.

Prostor Radničního parku pak bude vyhrazen pouze pro zástupce hornické veřejnosti a hornických měst. Z tohoto důvodu se v sobotu 11. září nebudou konat pěstitelské trhy.

Zdroj: Mostecké listy

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru