V červnu bude Most hostit na Matyldě největší setkání skautů na severu Čech
Nádrž Matylda bude dějištěm velkého setkání vodních skautů. Ilustrační foto
Co se chystá

Most - Ve dnech 2. až 5. června 2022 se v Mostě uskuteční celorepublikové setkání vodních skautů a skautek s názvem „NAVIGAMUS 2022.“ Místem konání bude voní nádrž Matylda, která tak bude „hostit“ více jak 100 lodí a bezmála 1500 účastníků, vodních skautů a skautek z celé republiky.

Akce se koná jednou za tři roky. Původně se měla uskutečnit již v minulém roce, ale díky nepředvídatelným koronavirovým opatřením byla odložena. Přípravný tým akce, kterou pořádají mostečtí skauti ve spolupráci s kapitanátem Vodních skautů ČR, tak pracuje již bezmála dva roky na realizaci a zajištění zázemí této nejvýznamnější akce vodních skautů v ČR, jejíž poslední ročník v roce 2018 se uskutečnil na Lipně. Akce je nejen příležitostí k setkání, ale také možností ukázat všestrannost a kreativitu skautského hnutí a důležitost přírody, přátelství a spolupráce všech skautů v ČR, napříč regiony a oddíly.

Tématem programu Navigamu 2022 je tentokrát životní příběh Augustina Heřmana (který žil údajně v letech 1621 – 1686). Augustin Heřman byl český průzkumník, mořeplavec, obchodník, kartograf a korzár, který přes Holandsko odplul do severní Ameriky, kde se proslavil v Novém Amsterdamu (pozdější New York) a v Marylandu. Stal se prvním Čechem, který se prokazatelně usadil v Americe. Během svého bohatého života Augustin zmapoval velkou část Ameriky. Obchodoval s indiány a získával od nich pozemky. V roce 1649 si pořídil loď La Grace. Část svého života úspěšně napadal lodě v Karibiku. Jeho odkaz v Americe ukazuje, že nikdy nezapomněl být Čechem tělem i duší.

Navigamus 2022 je koncipován jako čtyřdenní setkání vodních skautů a skautek. Pro ty bude připravena řada akcí a aktivit společného programu na vodě v lodích, večerní program – tzv. Benátská noc s ohňovou show, vzájemné inspiro – tj. vzájemná inspirace do oddílových programů a činností, ale i plachetní závod. Součástí bude také doprovodný program v regionu – účastníci se podívají na Jezeří, Fláje, k mosteckému kostelu, do technického muzea nebo na Hněvín či do FunParku. Již nyní v celé republice běží tzv. „předprogram“ zaměřený na poznávání života Augustina Heřmana a spojený s přípravou pomůcek, masek a kulis, které si účastníci v červnu přivezou na tábořiště.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru